Pakkaamisen ja varustelun jälkeen valmiina matkaan

Suomen ja Euroopan väliset erot alkoivat konkretisoitua Noviiseille viime viikolla Rökmannin Jarin opastuksessa. Jari on Best-Caravanin guru kaikessa mahdollisessa, mikä liittyy matkailuvaunuilutuotteisiin. Tosin edes Jarin tietotaito ei riittänyt, vaan Voutilaisen Eskon piti kiirehtiä meitä auttamaan huoltamotöiden vastaanotosta.

Alkukartoituksessa Jarille selvisi, että me tulevat Euroopan matkaajat, olimme aikoneet pakata vain vaatteet, kirjat, hygieniatarvikkeet, astiat ja muut henkilökohtaiset tavarat mukaan. Meidän mielestä kaikki tarpeellinen, mutta jättäneet paljon oleellista turvallisuuteen ja toimivuuteen liittyvää pois.
Juomaveden säilöntäliuos esimerkiksi. Kotihanasta tuleva vesi on aina yhtä raikasta. Suurimmat kriisit kotimaassa on podettu kunnan tehdessä huoltotöitä ja omaan rytmiimme nähden liian hyvissä ajoin ilmoittaneet katkaisevansa veden. Jatkossa emme tuskaile kunnan vesihuollon kanssa, mutta lisäämme käyttöveteen säilöntäainetta, että vesi säilyisi hyvänä. Säilyttäisiköhän se samalla äiti Noviisin tuoreemman näköisenä? Pinotexia on pintaan jo läikkynyt rakennusaikana ilman suurempaa vaikutusta.
Sitten käymälätiiviste. Kotivessassa on riittänyt pöntön veto ja weecee-ankan vilautus pari kertaa viikossa harjan kera. Nyt tutustuimme tuotteeseen, joka taikoo säilyvyyttä kikkareihin ja suo meille kaikille hajuhaitattomamman elämän vuodeksi.

Entä kaasupullon adapterisarja. Iso-Britannian ja Irlannin erilaiset töpselin päät ovat pakottaneet Noviisi-perheen vanhemmat kohtaamaan tyhjentyneistä kännykän akuista kiukustuneet lapset. Onneksi emme ehtineet suistaa itseämme suurempaan katastrofiin puuttuvilla kaasupullon liittimillä. Jari ojensi meille adapterisarjan, jolla selviytyisimme. Nälän iskiessä voisimme ruokkia villipedoiksi muuttuvat lapsemme ja tuvan lämmityskin onnistuisi tarvittaessa. Kaasun puute johtuisi jatkossa omasta kyvystämme seurata sen kulutusta.

Polkupyörien suojuspussit ja varoituskilvet. Berlusconi moitti aikoinaan rakkaan kotimaamme mämmiä, vetyjä ja atomeita sekä muita herkkuja ja arvosti Italian pöperöt samassa yhteydessä maailman huipulle. Noviisit alkoivat ymmärtää häntä nyt paremmin. Mitäpä muuta voisi vaatia mieheltä, jonka kotimaassa vaunun perässä olevat pyörät vaativat ihan omanlaisen kyltin, kun kaikki muut Euroopan maat tyytyvät samanlaiseen?
Vaunun renkaat. Saksalainen täsmällisyys ja byrokraattisuus näyttäytyivät meille tällä kertaa uusina vaunun renkaina. Yli viisi vuotta vanhat renkaat aiheuttavat siellä pahennusta. Onneksi he eivät tarkista äiti Noviisin vaatetusta. Hieman on rispaantuneet ja harmaantuneet käytössä vuosien varrella. Uuden saksalaissäännön myötä pitäisi vielä Henkka-Maukalle ehtiä.

Pussimarkiisi. Asennettiin viime viikolla vaunun sivulle. Aivan mahtavaa. Pääsisimme varjoon, kun etelän aurinko porottaisi kuumimmillaan, mutta entä kun tuulee kunnolla. Myrskyankkurit pitää olla. Meren rannalla kun tuulee todennäköisesti aina. Ilman niitä meidän hieno markiisi saattaisi olla tipotiessään.
Pöydät ja tuolit. Me vakuutimme sellaiset omistavamme. Kyllä, ulkopöytä on ostettu karavaanariliikkeestä Suomesta, mutta tuolit ovatkin oma lukunsa. Kaksi vanhinta ovat edelliseltä karavaanimatkalta hankittu Tanskasta, viime kesän tulokas poimittiin Puolasta mukaamme ja yhden isä Noviisi hankki viime viikolla vetoauton hankintamatkalta Ruotsista. Tuolit kuvaavat perhettämme melko hyvin. Siitä myöhemmin lisää.

Invertteri. Meidän oman vaihtosuuntaajamme pakkasimme aikoinaan varastoon odottamaan mahdollista uudelleenkäyttöä. Nyt olimme kaivaneet sen varaston uumenista ja pyyhkineet pölyt. Pelkkä pölyjen pyyhintä ei olisi auttanut. Tämä inverttiripä oli hivenen tehokkaampi, mikä oli oivallinen asuntoautossa, mutta vaunussa se olisi imaissut vaunun akun tyhjäksi alta aikayksikön. Pohjoisen yöttömien öiden jäädessä taakse olisi vaunumme valot ja kaikki muut sähkölaitteet vaipuneet horrokseen. Ratkaisuksi saimme uuden ajan huoltoon tehokkaamman akun asennusta varten.

Paljon muutakin mukaamme lähti ja ihmettelimmekin, miten olimme aikaisemmin selvinneet. Toisaalta emmehän me olleet aikaisemmin karavaanareita vaan isä-vainaan sanoin karavaanareiden ”kuvia”.