Noviisit starttavat tien päälle asuntovaunu perässään

Vapaus, aurinko ja yhdessäolo ovat Venäläisen perheen toiveet heinäkuun alussa alkavalle noin vuoden irtiotolle. Katja ja Tero Venäläisen perheen aikaisemmat karavaanarikokemukset ovat vain muutamalta kesältä. Vuoden kestävä kulkurielämä tulee olemaan heille opettavaista aikaa. Kellona vain aurinko.

Katja ja Tero Venäläinen ovat haaveilleet kauan vuodesta ulkomailla. Parin vuoden takainen idea lähteä karavaanareiksi kiertämään kaikki Euroopan maat alkoi kyteä mielessä. Muitakin suunnitelmia oli, mutta vuoden Euroopan turneeseen palattiin aina uudelleen.
Perheen nuorempi poika Vertti opiskelee kotikoulussa ensi talven Euroopan karttaa, ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeitä sekä ihmisen toimintaa ja elämää käytännössä. Ranska ja Pariisi jäänee paremmin mieleen, kun Louvre, Eiffel ja Riemukaari on nähty luonnossa. Rooman valtakunnan rajojen etsintä lienee hauskempaa kurvaillessa Euroopan teitä kuin luokassa karttoja tutkiessa. Missähän se Asterixin ja Obelixin kotikylä sijaitsikaan?

Vanhempi lapsi Vikke opiskelee kokiksi. Millaiset taidot tarttuvat mukaan kulkurivuoden aikana? Ehkä muutama harjoittelu- ja työpaikka, joissa voi oppia Euroopan keittiöitä käytännössä. Juttutuokio Unkarin pustan pikkukylässä saattaa avata pörköltin sielunelämää enemmän kuin Kotikokin sivut netissä. Perheen ruokahuolto lepää vuoden aikana Viken harteilla. Kotona on suunniteltu ruokalista viikoksi ja tarvikkeet haettu paikallisesta supermarketista. Reissusta mennään päivä kerrallaan ja hankintapaikkoina ovat torit, maatilat ja pikkupuodit.
Katja ja Tero ovat opintovapaalla ja hankkivat lisäoppeja työhönsä. Opinnot suoritetaan verkossa, joten opiskella voi aina uusissa maisemissa.
Reittiohjelma on suuntaa antava. Nenät suunnataan ensin kohti etelää: Viro, Latvia, Liettua, Slovakia, Unkari, Romania ja siitä eteenpäin. Talven aikana on kerätty pitkä lista eri maiden erilaisista kiinnostavista kohteista. Lista on täynnä ideoita, mutta mikään niistä ei ole pakollinen. Jos museolle kääntyvä tie ei näytäkään kivalta, vaan toinen suunta johtaa eläintarhaan, silloin matka jatkukoon sinne. Muutaman päivän pysähdys saa venähtää pariin viikkoonkin, jos siltä tuntuu ja tekemistä riittää. Mitään ei ole kiveen hakattu. Tärkeintä on perheen yhdessäolo, aikatauluttomuus ja aurinko.
Matkailuvaunukokemusta on perheellä Ahvenanmaan reissun verran. Silloin päädyttiin Maarianhaminan sairaalan vuorokaudeksi, kun noidannuoli äityi pahaksi Katjalla ja selkä kramppasi ikävästi aamun ensi säteiden kutittaessa nenää loihtien valtaisan aivastuksen ilmoille.
Asuntoautolla on kierretty yhtenä kesänä Suomi-neitoa. Kolin kansallismaiseman muistoa kannetaan loppuelämä mukana, kun pito petti sileillä kallioilla ja kyynärpää sai hiusmurtuman. Seuraavana kesänä samalla matkailuautolla, perheen kesken Nuhapumpuksi ristityllä, matkattiin Travemündin rannasta Tanskaan pariksi viikoksi. Huikean matkan päätös oli Ruotsin Kolmårdenissa, jossa Vertin kova kuume siivitti matkaa laivarantaan ja kotiin.
Perheen monilla reissuilla on tikattu Verttiä Tukholmassa ja vedetty luut paikoilleen Andorran keskussairaalassa. Silti vuoteen on valmistauduttu levollisin mielin. Paljon tulee tapahtumaan, se on varmaa, mutta kyllä elämä kantaa – välillä tosin vakuutusten avustamina perheen huristellessa mutkaista hiekkatietä auringonlaskuun.
Matkailuvaunu tulee Best-Caravanilta. Miten vuoden aikana sitten kävikään, voitte lukea Best-Caravanin nettisivuilta ja Facebookista Noviisit tien päällä -blogista.