Suunnaksi Muonio

OLOS ON TUNTURIEN AATELINEN

Muonion Olokselta löytyy kaikki mitä lomallasi tarvitset; yksityisyyttä, seuraa, hyvin hoidetut rinteet, parhaat maastoladut ja -reitit sekä huippuluokan majoitusvaihtoehdot lomahuoneistot ja sviitit. Oman rauhan kruunaavat näkymät hotellin ikkunasta Pallastuntureiden upeimpien tunturimaisemien yli.

Olostunturi (509 m) on Muonion kunnan keskeisin tunturi ja laskettelukeskus. Talviset latupohjat toimivat kesällä patikointipolkuina. Olos on hyvin tunnettu ensilumen hiihtokeskuksena; lumitykitykset aloitetaan jo heti ensipakkasten tultua syksyllä ja säilötyllä lumella päästään laadukkaasti talvikauden alkuun. Lumettomaan aikaan tunturissa löytyy myös runsaasti luontopolkuja.

Tunturin laella kasvaa karvamaksaruoho, joka on suojeltu kasvi ja ainoa laatuaan koko Suomessa. Tunturin voi kiertää ympäri, joko talvella hiihtäen tai kesällä patikoiden, tulistelulaavuja on kaksi reitin varrella. Oloksen huipulla on myös viisi tuulimyllyä, joiden sähköntuotanto vastaa n. 1300 kerrostaloasunnon vuosikulutusta.

Näe ainakin nämä:

Muoniolainen taide tarjoaa löytäjälleen monipuolisia ja tasokkaita elämyksiä. Kuvataiteen osalta tarjonta on häikäisevää. Veli Koljosen ja Kyösti Jokelaisen maalaukset tai valokuvaaja Jaakko Alatalon luontoon tukeutuva tulkinta samoin kuin Alli Ohenojan käsityöt tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden ihastua. Myös musiikin harrastus on vilkasta. Perinteistään tuttua harmonikan soittoa kuulee lähes jokaisessa kansalaisjuhlassa eikä syyttä, ovathan asialla maan parhaat hanuristit, niin monet Kultaiset Harmonikan mestaruudet ovat matkanneet Muonioon.

Muonion rikkaudet aikansa kulttuurissa ovat olleet merkittäviä. Pirkkalaisten talvikalan ja tervan hankintamatkat suuntautuivat Jerisjärvelle, jossa vanhaa kulttuurimaisemaa edustavat Keimiöniemen kalapirtit.

Luonnon muuntumisesta kertovia jälkiä löytyy Muoniosta ja lähialueilta lukuisia ja entistä kiinnostavimmiksi ilmiöt kasvavat kun niihin pääsee tutustumaan paikan päällä. Pallas-Ounastunturin kansallispuisto ja eteläisen Muonion Pakasaivo ovat hyviä esimerkkejä jääkauden aikaisista luonnonmuutoksista.

Näkemistä ja kokemista:

Keimiöniemen kalapirtit

Museo

Muonion kirkko

Olostunturi

Pakasaivo

Äijäkoski

Äkäsmylly

Ekumeeninen risti

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto