San Diego

San Diego © Virpi Rautiainen

San Diego on kaupunki Yhdysvaltain länsirannikolla, Kalifornian osavaltion lounaiskulmassa. Kaupunki kuuluu San Diegon piirikuntaan. Siellä asui vuoden 2010 väestönlaskennassa 1 307 402 ihmistä. San Diego on Kalifornian toiseksi suurin ja Yhdysvaltain kahdeksanneksi suurin kaupunki.

Kaupunki sijaitsee osittain San Diegon lahden rannalla. Lahti on syvä luonnonsatama, jossa sijaitsee Yhdysvaltain asevoimien sotilassatama. Kaupungissa on muun muassa laivaston sekä merijalkaväen tukikohta sekä rannikkovartioston asema. Asevoimat on kaupungin suurin työnantaja. San Diegon lahtea ympäröivät myös National Cityn, Chula Vistan, Imperial Beachin ja Coronadon kaupungit.

 

Kaupungin rajat ovat epäsäännöllisen muotoiset, sillä siihen on sulautunut useita lähialueita. Kaupunkia halkaisee useita kanjoneita, jotka muodostavat luonnollisia esteitä rakentamiselle. Kaupungin eteläosa rajoittuu Meksikoon ja Tijuanan kaupunkiin.

San Diego on suosittu matkailukohde, suurelta osin sen lämpöisen ilmaston, hiekkarantojen, aavikoiden ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksien ansiosta, joita tarjoavat esimerkiksi alueella sijaitsevat golfkentät. Kaupungissa on suuri eläintarha, San Diego Zoo, jossa on nähtävillä monenlaisia eksoottisempiakin villieläimiä. SeaWorld San Diego on suosittu teemapuisto.

 

Lähde: Wikipedia