Otto Brandt museo avattu Vantaalla

Otto Brandt -konserni on avannut museon tiloihinsa Vantaalle. Museossa on esillä monenlaisia moottoripyöriä Brandt-yhtymän historiasta. Vuonna 1905 perustettu yritys aloitti moottoripyöräliiketoiminnan jo vuonna 1913.

– Yrityksen arvoissakin on, että kunnioitetaan ja pidetään mielessä historia. Tämän taipaleen aikana on ehtinyt kerääntyä kaiken maailman laitteita ja niitä on myös tietoisesti hankittu, jotta olisi aikajanaa meidän tuotteista ja kaikista vanhoista edustuksista, Stefanie Brandt perustelee.

Elokuvista tuttuja harvinaisuuksia

Tähän asti monet esillä olevista laitteista ovat maanneet varastossa. Museossa nähtävillä on muun muassa Wanderer-sivuvaunu 1900-luvun alusta, 1800-kuutioinen USA:n markkinoille tarkoitettu custom-pyörä Honda Rune ja ensimmäisenä Monkey-mallina pidetty, Spede-leffoissakin nähty Honda CZ100, joka on nimestään huolimatta 50-kuutioinen.

Elokuvamaailmasta on tuttu myös Honda-mönkijä, jolla päristeltiin James Bond -elokuvassa. Kyseistä kolmipyöräistä mallia on vain muutama koko maailmassa.

Yksi museon harvinaisuuksista on Excelsior Super X -moottoripyörän, jonka Tor Otto Brandt toi vuonna 1928 Suomeen.

– Se oli ensimmäinen 750-kuutioinen V-koneinen pyörä jenkeissä. Valmistus lopetettiin lama-aikana, mikä on oma tarinansa. Joku asiantuntija väitti, ettei tätä pyörää ole Suomessa ainuttakaan, mutta meillä ainakin on.

Otto Brandtin kilpaura esillä

Museossa on myös sivuvaunu-Harrikka 1920-luvulta, monia Honda-malleja ja Rudge-moottoripyöriä, joita Brandt toi maahan 1900-luvun alkupuolella. Samanlaisilla pyörillä itse Otto Brandt ajoi kilpaa 1930-luvulla. Otto Brandtin kilpaura on esillä lisäksi mitalien, kuvien ja hänen käyttämänsä kilpaveneen muodossa. Norton Commando -klassikkopyörän ystäville on näytillä kyseisen mallin viimeistä perinteistä vuosikertaa edustava kaksisylinterinen yksilö.

Kaikille avoin

Museo on auki arkisin klo 8.00-16.00. Museokävijöiden tulee ilmoittautua 2. kerroksen vaihteessa. Opastetut kierrokset on tilattava etukäteen Stefanie Brandtilta. Myös isompien ryhmien on syytä varata aika etukäteen.

Stefanie Brandt

Oy Otto Brandt Ab

Tuupakantie 7, Vantaa

+358 (0) 207 757 283

http://www.otto-brandt.fi/