Operaatio Lumihiutale käynnistyi

Autoliiton tiepalvelumiehet auttavat hädässä

Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään jo 45. kerran. Operaation aikana tiepalvelumiehet ovat tehostetussa valmiudessa lähdössä auttamaan tien päällä pulaan joutuneita. Operaatio Lumihiutale käynnistyi lauantaina 14.12.2013 ja jatkuu aina uudenvuodenpäivään saakka.

Joulunajan tehostettu tiepalvelupäivystys tarkoittaa sitä, että valtaosa vapaaehtoisista tiepalvelumiehistä on koko ajan valmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita. Muina vuoden päivinä tiepalvelumiehet päivystävät vuoroissa.

”Operaatio Lumihiutaleella on vankka asema suomalaisessa joululiikenteessä. Joulunaikaan ihmiset liikkuvat paljon ja kelit voivat olla kylmiä. On tärkeää saada apua nopeasti, jos matka katkeaa tien päällä”, Autoliiton vapaaehtoisesta tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Talvi on saapunut tänä vuonna Suomeen hyvin eri tahtiin. Siinä missä pohjoisessa on hätyytelty jo 40 pakkasastetta, on etelässä loiskuteltu kurakeleissä. Joulumatkalaisten on syytä huomioida sään vaihtelut matkallaan.

”Ennen matkalle lähtöä pitää varmistaa, että pesunestesäiliö on täynnä riittävän vahvaa lasinpesunestettä. Siten säiliö ei jäädy ja pesunestettä riittää tuulilasille vaihtelevissa olosuhteissa. Auton ikkunat ja ajovalot on syytä pitää kirkkaina. Auton omat ajovalonpesurit eivät välttämättä kurakeleissä riitä, vaan lasit ja valot on hyvä puhdistaa matkanvarren kahvitauoilla. Sama koskee takavaloja”, Vesalainen muistuttaa.

Hyvistä ennakkovalmisteluista huolimatta monen matka katkeaa tänäkin vuonna tekniseen vikaan. Matkan katkeamiseen kannattaa valmistautua muun muassa pakkaamalla lämmintä vaatetta ja varoituskolmio käden ulottuville. Autossa on erittäin tärkeää olla heijastinliivi jokaista matkustajaa varten. Heijastinliivi ei maksa paljon eikä se vie tilaa autosta. Tiepalvelu kannattaa monesti soittaa apuun, vaikka ongelma ei vaikuttaisikaan isolta.

”Esimerkiksi auton renkaan vaihtaminen tienreunassa voi olla hengenvaarallista. On surullisia tapauksia, joissa renkaanvaihtaja on jäänyt auton alle. Soittamalla tiepalvelun paikalle, saa ainakin vilkkuvaloin varustetun auton suojaamaan renkaanvaihdon”, Vesalainen neuvoo.

Matkan mahdolliseen katkeamiseen kannattaa varautua selvittämällä jo kotona, mistä saa tarvittaessa apua ja pitää huoli, että matkapuhelimessa on virtaa. Autoliiton kaikille avoin tiepalvelunumero on 0200 8080. Linjan kautta tilatut palvelut ovat maksullisia ja puhelun hinta on 1,95 €/min + pvm. Autoliiton jäsenille on oma maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksullisia. Asiakas sopii palvelun hinnasta suoraan tiepalvelumiehen kanssa. Jos vapaaehtoista tiepalvelua ei ole juuri asiakkaan tarvitsemalla hetkellä saatavilla, tälle tarjotaan mahdollisuutta tilata vaihtoehtoinen hinausyrityksen tuottama palvelu. Ketään ei jätetä pakkaseen ilman avun tarjoamista. Autoliiton AL-turva -jäsenille on maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksuttomia.

Tarkistuslista ennen matkalle lähtöä:

Akun kunto
Rengaspaineet (täydellä kuormalla painetta pitää olla normaalia enemmän)
Turvallinen kuormaus (painavat tavarat alimmaiseksi)
Varoituskolmio helposti saataville
Lämpimät vaatteet helposti saataville
Heijastinliivit jokaiselle matkustajalle
Tuulilasinpesunesteen pakkasenkestävyys
Jäähdytysnesteen määrä ja pakkasenkestävyys
Taskulamppu tuoreilla paristoilla mukaan
Matkapuhelin, jossa on virtaa ja tiepalvelun numero
Ajo- ja takavalojen kunto ja puhtaus, puhdistus myös matkan aikana
Pyyhkijänsulkien kunto
Öljyn määrä

Lähde: Autoliitto

Koonnut: Virpi Rautiainen