Lemmikin kanssa automatkalla

Kuusiston linna  © Virpi Rautiainen

Autoillessa on huolehdittava ilmastoinnista ja vedensaannista sekä pidettävä parin tunnin välein jaloittelutaukoja. Eläimiä ei saa kuljettaa umpinaisessa tavaratilassa. Tavaratilan on oltava riittävän suuri ja yhteydessä matkustajatilaan. Lemmikki sijoitetaan ja kiinnitetään autossa siten, että se ei häiritse kuljettajaa ajon aikana. Mikäli häkkiä ei ole saatavilla, voi lemmikin laittaa valjaisiin tai turvavöihin. Pelkän kaulapannan varaan kiinnitetty eläin voi kuristua.

Karvaisen kaverin kanssa sopivia retkikohteita ovat erilaiset ulkoilualueet ja retkeilyreitit. Myös erilaiset linnanrauniot ja muut ulkona olevat kohteet voivat olla sopivia. Myös joillekin uimarannoille voi viedä eläimiä ja uittaa niitä.

 

Kuvan vehnäterrieri Lenny nauttii automatkailusta. Tämä jaloittelutauko pidettiin Kuusiston linnan raunioilla.

LEMMIKKIEN PAHOINVOINTI AUTOSSA

Lemmikit voivat voida pahoin automatkalla. Pahoinvointiin on yleensä kaksi syytä. Tavallisinta on auton liikkeestä
johtuva sisäkorvan tasapainoelimen reaktio, joka johtaa  pahoinvointiin. Tätä hoidetaan pahoinvointilääkkeillä, joita eläinlääkäri voi
määrätä reseptillä. Useimmiten lemmikki kasvaessaan tottuu liikkeestä aiheutuvaan reaktioon ja pahoinvointi jää pois. Toinen
syy voi olla matkustusta kohtaan syntyvä pelkotila, jolloin lemmikki saattaa oksentaa ja olla levoton matkan aikana. Tällaista reaktiota pitäisi lieventää opettelemalla autossa olemísta etukäteen vaikkapa pihalla seisovassa autossa.

Lähde: Suomen Turisti-info, Merja Dahlbom Animagi Mäntsälä.

Kuva: Virpi Rautiainen