Koululaiset pian liikenteessä

Koulujen alku elokuussa tuo liikenteeseen satojatuhansia lapsia ja nuoria. Liikenneturva muistuttaa, että aikuisilla on päävastuu koulumatkojen turvallisuudesta. Aikuisten vastuulla on turvata lasten koulumatkat noudattamalla liikennesääntöjä. Lisäksi vanhempien tulisi opastaa lasta liikkumaan turvallisesti.

Koulut alkavat Rovaniemellä 6.8., Oulussa 7.8., Tampereella ja Jyväskylässä 11.8. ja pääkaupunkiseudulla 12.8.

Liikenneturvan vinkit autoilijoille:

1. Lähesty liikennevaloja sellaisella nopeudella, ettei valojen vaihtuessa keltaiseksi ole tarvetta hätäjarrutukseen, vaan voit pysähtyä normaalisti.

 2. Anna tietä kävelijälle, joka on suojatiellä tai astumassa sille.

 3. Aja koulujen läheisyydessä tavallista rauhallisemmin.

 4. Seuraa koulujen läheisyydessä ja asuinalueilla tien reunoja ja katvealueita. Näin havaitset yllättäen tielle tulevat lapset ajoissa. Varaudu myös siihen, että yhden lapsen jälkeen voi tulla vielä muita.

 5. Vältä auton peruuttamista alueella, jossa on leikkiviä lapsia.

Lapsi oppii turvallisen liikkumisen seuraamalla aikuisten esimerkkiä ja harjoittelemalla itse. Pienen ja isommankin koululaisen käsitys liikenteen vaaroista ei ole vielä muotoutunut, sillä kokemusta tiellä liikkumisesta ja muun liikenteen huomioimisesta ei ole kertynyt. Esimerkiksi auton etäisyyden tai äänen suunnan hahmottaminen lisääntyy vasta kokemuksen ja iän karttuessa liikkuu lapsi sitten kävellen, pyörällä tai mopolla.

Lisätietoa:

Koulutuspäällikkö Antero Lammi, Liikenneturva, 020 7282 346.

 

Virpi Rautiainen (koonnut, kuva)