Hyppää sisältöön

Kohdetyyppi: Erikoisuudet

Dagmarin lähde

Dagmarin lähde on saanut nimensä 1800-luvulla eläneen Venäjän keisarinna Dagmarin mukaan, joka ihastui Tammisaaren kuvankauniiseen luontoon. Lähde on Hankoon matkaavan pakollinen retkikohde. Lähteelle kävelee noin puoli kilometriä parkkipaikalta, mikä tarkoittaa vesikanistereita täyttävälle lähdevesihifistelijälle mukavaa pikku kuntoreissua luonnosta nauttimisen ohessa. Lähteen viereiset maisemat ovat kuin satumetsästä ja lähteessä on myös mahdollista käydä puhdistamassa matkan pölyt kehostaan.

Reposaaren linnakepuisto

Reposaaren linnakepuisto on Porin Reposaaressa sijaitseva 1930-luvulla rakennettu rannikkopuolustusjärjestelmä, joka toimii nykyisin virkistysalueena. Linnakepuisto koostuu kahdesta tykkiasemasta, kahdesta ammusvarastosta, kolmesta miehistö- ja lääkintäkorsusta, tulenjohtoasemasta ja tähystystornista sekä näitä yhdistävistä juoksuhaudoista - nähtävää siis riittää! Betonista rakennetut tykkiasemat, ammusvarastot ja tulenjohtoasema ovat alkuperäisiä. Puurakenteiset korsut sekä tähystystorni on rakennettu uudelleen 1990- ja 2000-luvuilla, samoin kuin yhdyshautojen puiset seinämät.

Lauhavuoren kansallispuisto

Täältä löydät useita reittejä, joilla voit liikkua joko polkupyörällä tai kävellen pitkospuita pitkin. Lauhavuoren kansallispuisto on erikoinen suoalue, jossa maanpinnalle tulevista lähteistä nousee pohjavesi. Vettä tulee niin paljon, että siitä muodostuu suo. Purotaimen elää täällä puroissa ja puistosta löytyy myös jääkauden aikaisen maanjäristyksen aiheuttamat jäljet. Lauhavuori on noin 160 metriä merenpinnasta ja täältä löytyy kaikille jotain kuten järveä, laavua ja telttapaikkaa.

Lappeenrannan linnoitus

Lappeenrannan historiallisella paikalla, linnoituksessa, voit kokea unohtumattoman palan Lappeenrannasta. Lappeenrannan linnoitus on arvokas osa niin suomalaisten, venäläisten kuin ruotsalaistenkin yhteistä kulttuuriperintöä ja kuuluu Linnasta-linnaan -kulttuurimatkailuketjuun. Rakennuksista vanhimmat, kuten pääportin vartiorakennus eli nykyinen Ratsuväkimuseo, nykyiset Etelä-Karjalan taidemuseon rakennukset, ortodoksinen kirkko ja Komendantin talo, ovat 1700-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä. Pääosa puurakennuksista on 1800-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta ja tiiliset sotilaskasarmit 1900-luvun alkupuolelta. Näkymät Saimaalle ovat myös puhuttelevat.

Taavetin linnoitus ja Luumäki DiscGolfPark

Luumäellä sijaitseva Taavetin linnoitus on 1700-luvun loppupuolella Venäjän keisarikunnan rakentama linnoitus, jonka ympäristöön on rakennettu frisbeegolfrata. Täällä voi tutustua paikallishistoriaan frisbeegolfin lomassa - radoissa on hyödynnetty kivasti linnoituksen valleja ja muureja.

Ahlströmin ruukkialue

Ahlströmin ruukkialue on upea kokonaisuus, jossa voi kokea niin menneen maailman teollisuutta kuin kartanoelämää. Alueella järjestetään opastettuja kierroksia ja majoittuminen on mahdollista. Kivan päivän voi lopettaa illalliseen ruukin ravintolassa. Helmenä alueella sijaitsee myös Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea. https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku

Kevon kanjoni

Ylä-Lapissa sijaitseva Kevon kanjoni on Kevojoen uurtama kanjoni, joka vetää sanattomaksi. Suomen suurin rotkolaakso on lähes 40 kilometriä pitkä, ja sen syvyys on paikoin 80 metriä. Harva tietää, että Suomesta löytyy tällaisia maisemia.

Paakkilan avolouhos

Paakkilan avolouhos sijaitsee Tuusniemellä. Vesi on kristallinkirkasta ja täältä löytyy retkeilijöille laavu ja tulipaikka. Kirkasvetinen louhos houkuttelee paikalle myös urheilusukeltajia.

Huuhan ranta

Kansallismaisema, yksi Saimaan pisimmästä hiekkarannoista (1,5 km), jossa on mahdollisuus päästä tutustumaan varjoliitoiluun lähietäisyydeltä. Hyvät spotit puskaparkkeiluun ja kelien ollessa suopeat varjoliitoyhteisö pitää huolen viihtymisestäsi! Kysy myös mahdollista tandemlentoa. https://youtu.be/cLbp3W7fsgQ

Valamon luostari

Suomen ainoa ortodoksinen munkkiluostari.