Hyppää sisältöön

Kohdetyyppi: Erikoisuudet

Ahlströmin ruukkialue

Ahlströmin ruukkialue on upea kokonaisuus, jossa voi kokea niin menneen maailman teollisuutta kuin kartanoelämää. Alueella järjestetään opastettuja kierroksia ja majoittuminen on mahdollista. Kivan päivän voi lopettaa illalliseen ruukin ravintolassa. Helmenä alueella sijaitsee myös Alvar Aallon suunnittelema Villa Mairea. https://www.ahlstrominruukit.fi/noormarkku

Kevon kanjoni

Ylä-Lapissa sijaitseva Kevon kanjoni on Kevojoen uurtama kanjoni, joka vetää sanattomaksi. Suomen suurin rotkolaakso on lähes 40 kilometriä pitkä, ja sen syvyys on paikoin 80 metriä. Harva tietää, että Suomesta löytyy tällaisia maisemia.

Paakkilan avolouhos

Paakkilan avolouhos sijaitsee Tuusniemellä. Vesi on kristallinkirkasta ja täältä löytyy retkeilijöille laavu ja tulipaikka. Kirkasvetinen louhos houkuttelee paikalle myös urheilusukeltajia.

Huuhan ranta

Kansallismaisema, yksi Saimaan pisimmästä hiekkarannoista (1,5 km), jossa on mahdollisuus päästä tutustumaan varjoliitoiluun lähietäisyydeltä. Hyvät spotit puskaparkkeiluun ja kelien ollessa suopeat varjoliitoyhteisö pitää huolen viihtymisestäsi! Kysy myös mahdollista tandemlentoa. https://youtu.be/cLbp3W7fsgQ

Valamon luostari

Suomen ainoa ortodoksinen munkkiluostari.

Sompion luonnonpuisto

Kaunis erämaa Sompion maisemissa. Maisemat kruunaa Pyhänattasen tunturijono.

Ohtakari

Hiekkarantaa silmin kantamattomiin, vaahtoava meri, joka kirjaimellisesti tulee tielle, vanhan kalastajakylän punaiset mökit. Kahvila, jossa oma ”karu” tunnelma. Tie perille hieman salamyhkäinen ja saatat harhautua varsin hauskankuuloisille reiteille. Tämä paikka on koettava!

Salmijoen putous

Salmijoen putous on kauniisti soliseva kaksihaarainen köngäs, joka sijaitsee Salmijoen kurussa Sallan kunnan keskiosissa. Putous virtaa Salmijoen retkeilyreitin varrella leiripaikan vieressä, missä louhikkoinen joki syöksyy läpi kalliokapeikon. Putoukselle pääsee nopeimmin kävelemällä retkeilyreittiä (n. 1,5 km), jonka voi aloittaa läheiseltä nimettömältä metsäautotieltä. Kyseiselle metsäautotielle käännytään Kemijärvi–Salla -kantatieltä (nro. 82), kun on ajettu n. 7 km Sallasta Kemijärven suuntaan. Paikalla on opastekyltti Salmijoen kurulle. Kun metsäautotietä on ajettu toiset 7 km, auton voi jättää tien varteen levikkeelle.

Arctic Guesthouse & Igloos

Kymmenen igluvenettä Ranualla. Näin kesäkauden kynnyksellä varmasti yksi hienoimmista elämyksistä, jota kannattaa harkita.

Soiperoinen

Kristallinkirkas vesi ja täydellinen hiljaisuus.