Reissussa Välimeren Maissa

Reissussa Välimeren Maissa

Harri ja Tuija Järvinen ovat reissanneet kymmenen vuoden ajan matkailu-autolla joka kesä johonkin päin Eurooppaa. Karavaanarikärpänen puraisi aikoinaan 70-luvulla heidän vietelleessään aikaa Harrin appivanhempien leirintäalueella. Myöhemmin lapset olivat mukana ja nyt heidän ollessa varttuneempia pariskunta reissaa kahdestaan. Järvisillä on tapana olla reissussa 4 – 5 viikkoon. Viimeisimmät vuodet he ovat kierrelleet Välimeren maita. Parilla on matkoillaan tapana tavata tuttavia eri maissa. Viime kesänä 10 hengen porukka kokoontui yhteen Kroatiassa, josta tuttavat olivat vuokranneet talon Zadar nimisestä kaupungista.

Karavaanarit patikoimassa vuoristoissa

Matkan suunnittelu Järvisillä aloitetaan hyvissä ajoin. Esimerkiksi tänä vuonna he alkoivat ensi kesän matkan suunnittelun paluumatkalla viimeisimmältä reissultaan Euroopasta.
– Selvitämme etukäteen reittejä ja kohteita. Joka kerralla haluamme nähdä uuttakin. Yleensä menemme Helsingistä laivalla Rostockiin ja jatkamme sieltä matkailuautoilla.

Kyseiset karavaanarit eivät tykkää kulkea ainoastaan kaupungissa, vaan he tutustuvat mielellään paikallisiin seutuihin, patikoiden vuoristoissa ja kulkien lähireissuja polkupyörillä.
– Keksitään monipuolista ajankulua retken aikana ja tutustutaan paikalliseen kulttuuriin, Harri Järvinen pitää omatoimimatkailun antoisuudesta. Viimeiset kaksi kesää he ovat matkailleet Kroatian suuntaan, jossa käyntikertoja on kertynyt jo viidesti.
– Se on kaunis maa, jonka rannalla virtaa kirkas ja puhdas Adrianmeri. Siellä on myös erittäin hienoja isoja camping-alueita, Järvinen kertoilee maan hintatason olevan kohtuullinen, joka on alle Suomen yleisesti ottaen.

Kyseisessä maassa kesät ovat yleensä helteisiä, vaikkakin tänä kesänä poikkeuksellisesti myös Kroatissa satoi välillä, kuten useissa Euroopan maissa.

Lukuisat maat opettavat

Viimeisimmällä karavaaniretkelleen pariskunta matkasi Saksan, Itävallan ja Slovenian kautta Kroatiaan ja takaisin Kroatista Unkarin puolelle, jatkaen siitä Slovakiaan, Puolaan, Liettuaan ja Latviaan.

Zakopane, Puolan ja Slovakian raja

Matkanvarrella mieleenpainuvia paikkoja olivat Kroatian pääkaupunki Zagreb, jonka keskusta on vanhaa ja viehättävää kaupunkikulttuuria täynnä. Reissaajat kulkivat myös vuoristoreiteillä Zakopane nimisessä kylässä Puolan ja Slovakian rajoilla. Puolassa ja Baltian maissa kannattaa Järvisen mukaan olla hieman varovaisuutta takataskussa. Hän ei suosittele jäämään tienvarsimajoituksiin, vaan suuntaamaan camping-alueelle tai muulle vartioidulle alueelle.

Kroatiassa esimerkiksi kaskovakuutuksien omavastuuosuus on korkeampi moniin muihin Euroopan maihin verrattuna.

– Itävallasta löytyi yksi kivoista kaupungeista, Graz nimeltään, jossa oli muutama satatuhatta asukasta, jossa oli kiva ja leppoisa tunnelma ja modernin taiteen museo. Unkari puolestaan on jo vuosien takaa tuttu maa. Balatonin pohjoisrannalla löytyi Tihanyn niemen luostari ja kirkko, jossa olimme Füredin pikkukaupungissa leirintäalueella, Järvinen muistelee.

Moottoritiemaksut eivät päätä huimaa

Moottoritiemaksut ovat Itävallassa suhteellisen edullisia, pidemmissä tunneleissa ovat erilliset maksut. Kroatiassa on maksulliset moottoritiet.
– Toistasataa euroa tuli tietullimaksua 4400 km:n aikana. Eri ajoneuvoille on eri hintaluokat.

Via Baltica kulkee Baltian maiden läpi Puolaan ja on hyvässä kunnossa, sivuteiden kunto vaihtelee paikoitellen huomattavasti. Pidemmät siirtymät Järviset ajelevat pääteiden kautta ja pienille paikkakunnille muidenkin reittien kautta.
– Työnjako on mennyt niin että minä ajan ja vaimo on kartanlukija. Näkee tuolla matkalla paljon naisiakin ratissa, alkovimallisen Hobbyn omistaja sanoo.

Siinä näkee uusia ja erilaisia kohteita ja mikä parasta saa liikkua matkailuautolla. Olemme omavaraisia ja itsenäisiä, meillä on vapaus pysähtyä tai olla pysähtymättä. Enimmäkseen teemme itse ruokaa ostaen paikallisista marketeista ja silloin tällöin ulkona syömässä, opettajapariskunta luettelee karavaanielämän plussia.

Ensikertalaisen kannattaa kartoittaa kohteita

– Ensi kesänä olisi tarkoitus suunnata Länsi-Ranskaan ja Pohjois-Espanjaan. Barcelona on yksi suosikkikaupunkimme. Nyt aiomme mennä kuitenkin Galiziaan ja Baskimaihin, Järvinen suunnittelee.

Ensikertalaisille Järvinen kertoo vinkkinä, että kohteita on hyvä kartoittaa etukäteen, sillä joskus voi ajaa kilometrinkin päästä hienosta paikasta josta ei tiedä yhtään mitään ellei ole selvittänyt nähtävyyksiä.

Eurooppaan suuntaavan tulee muistaa, että auton on oltava huollettu ja kunnossa ja on muistettava vakuutukset. Eurooppa kokonaisuudessaan ei ole Järvisen mielestä sen kummempi kuin Suomikaan, kieltä lukuun ottamatta.
– Ei niin eksoottisessa paikassa olla. Eikä kulttuurieroja juurikaan ole. Euro on helpottanut liikkumista. Tosin viimeisimmällä matkalla oli tosin paljon maita, joissa euroa ei ollut, Järvinen kannustaa tien päälle.
[fb_button]