Mr Caravan Finland

rolf800

Rolf Östermanilla, Roffella, on takana vuosikymmenten ura karavaanialalla. Hän on nähnyt alan kehityksen, sen nousut ja laskut 1970-luvulta saakka. Perspektiivi on pitkä ja ura värikäs. Kansainväliset suhteet ovat tuoneet oman mielenkiintoisen juonteen uralle.

Myyntihenkinen insinööri

Rolf Österman opiskeli rakennusalan diplomi-insinööriksi. Alun rento opiskelijaelämä ja verkkainen opiskelu sai vauhtia avioliiton ja ensimmäisen lapsen odotuksen myötä. Hän valmistuikin ennätystahtia ja jo valmistumista seuraavana päivänä Roffe olikin töissä Lohjan kalkilla myynti-insinöörinä. Yritys omisti siihen aikaan Soliferin matkailuvaunutehtaan ja pian hän siirtyikin Soliferin palvelukseen. Jo parin vuoden kuluttua Roffe astuikin isoihin saappaisiin, Soliferin toimitusjohtajaksi. Ala oli hänelle aivan uusi, eihän hän ollut käynyt edes matkailuvaunun sisällä.

Yrittäminen kiehtoo

Rolf Österman näki matkailuvaunualan tulevaisuuden lupaavana ja houkuttelevana. Nuoruuden into ja tulevaisuuden visiot johtivat oman yrityksen perustamiseen. 1977 Roffe perusti oman yrityksen, Caravan Companyn. Se toi aluksi maahan karavaanitarvikkeita. Ensimmäinen vaunumerkki oli Kafi, jonka jälkeen myyntiin tuli Polar.

Kansainvälisiä kontakteja

Alusta alkaen Roffe kävi Euroopan suurimmilla alan messuilla Düsseldorffissa. Vuosikymmenten aikana vain yhdet messut on jäänyt väliin. Kilpailua oli vähän ja alkuvuosina hän olikin ainoa suomalainen näillä messuilla.

Hyvästä kielitaidosta oli apua. Roffe puhuukin neljää kieltä sujuvasti. Kauppaa hän tekee suomen, ruotsin, saksan ja englannin kielellä. Ruotsi on äidinkieli, englannin hän oppi koulussa ja saksan hän otti haltuun opiskeluaikana kesätöissä Saksassa. Sosiaalinen Roffe pääsi harjoittelemaan kieltä tehokkaasti umpisaksalaisessa ympäristössä.

Ainoana suomalaisena oli hyvä luoda kontakteja tarvikevalmistajiin. Roffe pääsikin useiden tunnettujen merkkien maahantuojiksi.

Roffe näki Hobby-vaunujen potentiaalin ja halusi merkin maahantuonnin itselleen. Aluksi tehtaalla ei ollut tarpeeksi tuotantokapasiteettia, joten se ei ollut kiinnostunut Suomen markkinoista. Parin vuoden kuluttua tilanne oli kuitenkin toinen. Hobbylta soitettiin ja kysyttiin kiinnostaisiko merkin maahantuonti. 1981 Roffe saikin viisi vaunua myytäväksi. Kauppa kävi hyvin ja vuoden loppuun mennessä oli mennyt kaupaksi 50 vaunua. Seuraavana vuonna Hobby lupasi 50 vaunua myyntiin. Määrä ei riittänyt mihinkään ja vuodessa myytiinkin jo 120 vaunua. Parhaana vuonna meni kaupaksi 620 vaunua oman myyntipisteen ja jälleenmyyjien kautta.

roffesoittaa

Lama kolkuttelee ovella

1990-luvun alussa Suomi vaipui lamaan ja myös karavaaniala kärsi tästä. Markkinoista katosi hetkessä 95%. Vain harvat selvisivät.

Caravan Company sinnitteli kuitenkin vuoteen 1997, jolloin Roffen kaksi yhtiötä haettiin konkurssiin. Siinä meni kaikki: omakotitalo, yritykset liiketiloineen, autot, ja kaikki arvokas joka oli myytävissä. Päälle jäi vain paita.

Konkurssi oli kova paikka ja Roffe kärsikin masennuksesta miltei kolme vuotta. Yksi yhtiö jäi kuitenkin pystyyn. Se oli siemen uuteen. Yhtiön kolme työntekijää pyörittivät yritystä ja pitivät sen toiminnassa Roffen sairastamisen aikana.

Aikaisemmin luodut hyvät suhteet auttoivat uudessa nousussa. Viiden vuoden kuluttua yritys olikin alansa suurin.


Roffe on ollut nuorempana hauska musikantti ja kova urheilumies.

Soliferin myynti Ruotsiin loi mahdollisuuden

Lohja myi Soliferin ruotsalaiselle Cabbylle. Uusi omistaja päätti keskittää kaiken tuotantonsa Ruotsin tehtailleen.

Tässä Roffe näki mahdollisuuden. Olihan hän itse aikanaan siirtänyt Soliferin tuotannon Heslingin Herttoniemestä Vuosaareen. Se oli iso urakka joka vei voimia yritykseltä ja kesti pitkään.

Solifer ilmoitti siirtävänsä tuotannon kolmessa kuukaudessa. Roffe tiesi omaan kokemukseensa perustuen sen olevan mahdotonta. Hän näki tilaisuutensa tulleen.

Kun Soliferin kaikki resurssit menivät tehtaan siirtoon, markkinat olivat muille avoinna. Roffe soitti Hobbyn tehtaalle ja kertoi uudesta tilanteesta. Sieltä tulikin tehtaan edustaja Suomeen tutustumaan tilanteeseen. Roffen arvion mukaan hän tarvitsi 190 vaunua myytäväksi. Perehdyttyään asiaan Hobby tarjosi 300 vaunua. Iso määrä huimasi, mutta tehtaan tuella Roffe tilasikin tämän määrän. Yhdessä jälleenmyyjien kanssa he saivat koko erän kaupaksi. Hobbysta tuli Suomen suosituin matkailuvaunumerkki.

Hobby on pitänyt ykköspaikkansa

Hobby on pysynyt pitkään Euroopan eniten myydyimpänä merkkinä. Roffe tuntee yrityksen perustajan Harald Striewskin henkilökohtaisesti. Hän pitää perustajaa visionäärisenä ja innovatiivisena kehittäjänä. Hänellä on nimissään yli sata alan patenttia. Roffe on istunut iltaa Haraldin kanssa ja pelannut myös tennistä hänen kanssaan. Henkilökohtaiset suhteet ovat lujat.

hobbyonpop

Sivustaseuraaja

Nyt Rolf Österman on eläkkeellä. Töitä on tullut tehtyä ihan riittävästi. Hän on siirtänyt yrityksensä omistuksen neljälle lapselleen. Kaikki asuvat lähellä Kauniaisissa ja Kirkkonummella. 11 lapsenlasta tuovat iloa myös elämään.

Roffe on urheillut nuoresta pitäen. Tänään hän pitää yllä kuntoa uimalla 500 m joka päivä. Kilometrin matka uimahalliin taittuu kävellen.

Hän seuraa alaa yhä mielenkiinnolla. Olihan hän Best-Caravanin henkilökunnan mukana jälleen kerran Düsseldorffin messuilla. Siellä oli mukava vaihtaa kuulumisia ja seurata alan kehitystä.

Mukana Best-Caravanin kasvussa

Roffe on ollut alusta asti mukana Best-Caravanin vaiheissa. Hän muistaa kun Sakari Mantila tuli pyytämään lupaa myydä Hobbya Helsingissä. Lupaa ei kuitenkaan hellinnyt koska Helsingin myyntialue oli hyvässä tasapainossa.

Sakari Mantila perustikin sitten Hyvinkäälle toimipisteen, mikä oli viisas teko. Yritys on pystynyt kasvamaan siellä kannattavasti koko toimintansa ajan. Roffe ihailee yrityksen rohkeutta kasvaa ja kehittää toimintaansa. Toiminta on Suomen olosuhteissa ainutlaatuista.

Roffe on alusta asti sparrannut Sakari Mantilaa ja Lasse Sorvaria. Hän on antanut arvokkaan asiantuntemuksensa Best-Caravanin käyttöön. Kun palvelupaletti on kohdallaan ja asiakaspalvelu koetaan hyväksi, yritys pärjää suhdanteiden vaihtelusta riippumatta.

ROLF3
Pikkukuvissa tuokiokuvia Hobby-tapahtumista joita Rolf Österman on ollut ideoimassa ja järjestämässä.

Teksti JUKKA KLEMETTI, KUVAT JUKKA KLEMETTI JA ROLF ÖSTERMANIN PERHEALBUMI