Merikarhusta maakravuksi

Merikarhusta maakravuksi

Ihmisen evoluutio etenee joskus yllättäviä reittejä. Merivedenkestävistä merikarhuista saattaa kuoriutua seikkailunhaluisia maakrapuja. Aulikki ja Martti ovat kokeneet muodonmuutoksen.

Veneily on salakavala tauti

”Kun tapasimme ensimmäisiä kertoja Martin kanssa, veneily oli aihe, josta juttua riitti. Rantakivillä istuskellessa ja horisonttiin kaihoisasti katsellessa vahvistui tunne että tässä se on, sopiva matkakumppani ja yhteinen ymmärrys kulkuneuvosta. Yhteiset asiat yhdistävät ja pian pappi suorittikin virallisemman osuuden. Puheessaan hän muistutti meidän saapuneen avioliiton satamaan mutta itse olimme kylläkin lähdössä yhteiselle matkalle elämän merelle. Sen myrskyihin ja tyveniin” muistelee Aulikki yhteisen elon alkuvaiheita.
Pian nuorenparin auton katolla kiikkuikin kumivene. ”Ensimmäisenä kesänä soutelimme sillä lähijärvissä ja pitkin merenrantoja. Veden läheisyys ja vilkas mielikuvitus sai venekuumeen nousemaan niin korkealle että ainoa tepsivä lääke olikin oikean kajuutallisen veneen hankinta. Kaikki vapaa-aika ja rahat menivät veneen kunnostamiseen. Siitä tulikin hieno ja monet matkat sillä tehtiinkin”, kertoilee Martti.
Veneet vaihtuivat muutaman vuoden välein isompaan ja parempaan. Satama seurasi toistaan ja ulapat alkoivat näyttää samanlaisilta. Venekärpäsen purema alkoi rauhoittua. ”Suurin osa matkoista oli aika yksinäistä ja lopulta aika yksitoikkoista, vaikka seura olikin hyvää. Matkalla oli aikaa jutella ja haaveilla tulevaisuudesta. Jatkuva säiden armoilla oleminen alkoi kyllästyttää ja joskus niin mukava veneen kunnostaminenkin oli alkanut tuntua pelkästään työltä”, raottaa Aulikki mielen muutosta.
”Viimeinen pisara, tai paremminkin loiskahdus, oli kun Aulikki lipesi veteen harpatessaan veneen kannelle. Se olisi käynyt hauskasta kommelluksesta Marbellan lämmössä mutta kun kylpy otettiin syyskuussa Suomenlahdella, se ei silloin naurattanut, ainakaan Aulikkia”, muistelee Martti kommellusta hymy huulillaan. Kun ikää tulee, askel vähän lyhenee ja mukavuudenhalu kasvaa.
Kun vaatteet oli saatu ripustettua kuivumaan, laitettiin vene heti myyntiin.
Veneilyinnostuksesta iso osa oli kaukokaipuuta ja seikkailunhalua. Tämä kipinä oli pariskunnalla vielä tallella. Vain matkanteon väline haluttiin vaihtaa.

Maata näkyvissä

Aulikki ja Martti olivat pitkään miettineet miten jatkaa matkaa miellyttävämmissä merkeissä. Matkailuauto oli ollut jo pitkään haaveissa. Vene nostettiin ylös ja seuraava talvi katseltiinkin erilaisia matkailuautoja. Sopivasti jäiden lähdettyä Aulikki ja Martti saivatkin veneen myytyä hyvällä hinnalla pariskunnalle, joka poti akuuttia venekuumetta. ”Historia toistaa itseään. Ehkä tämä pariskunta pysäköi tulevaisuudessa oman matkailuauton viereemme jollain Euroopan leirintäalueella” visioi Martti tulevaisuutta.
Kun venerahat polttelivat taskussa, oli aika lähteä hieromaan asuntoautokauppoja. Talven mittaan valinta oli kirkastunut ja kun kohdalle sattui vähän ajettu menopeli, kauppa tehtiin samantien. Heti ryhdyttiin suunnittelemaan myös ensimmäistä matkaa.

merikarhusta_sardinia2_600

Tie kutsuu levottomia matkamiehiä

Harjoitusmatka tehtiin kotimaan maisemiin kesäkuussa. Kotimaassa onkin paljon nähtävää ja koettavaa. Ystävyys- ja sukulaissuhteiden vaaliminen käy helposti kuin kotilolla konsanaan. Majoitus on aina mukana, mutta vauhti on jotain muuta kun mihin kotilo on tottunut.
Karavaanimatkailun hyvä puoli veneilyyn verrattuna on se, että myös matkanteko tarjoaa paljon nähtävää ja elämyksiä. Ei tarvitse odottaa seuraavaan satamaan asti, vaan voi pysäyttää auton minne vaan ja ihmetellä ympäröivää elämää.
Suomi on täynnä erilaisia ja eritasoisia leirintäalueita, joissa yöpyä. Tontin voi tarjota myös levähdyspaikka tai yksinäinen metsänreuna. Jos sukulaistalossa ei ole ylimääräisiä sänkyjä, pihalta löytyy aina paikka menopelille. Mukavahan siinä on asustella omassa kodissa mutta kuitenkin kylässä. Ottaa parhaat puolet molemmista.

Liikkuva majatalo

Asuntovaunu karavaanialueella tarjoaa kesämökkeilyn edut ilman työleirivelvoitetta. Karavaanialueille hakeutuu rentoa ja sosiaalista porukkaa. Tiivis yhteisö on ihan toista kuin nykyajan omakoti- tai kerrostaloasuminen, jossa tuskin naapureita tunnetaan ja tervehditään. Monet pitävätkin sosiaalista kanssakäymistä karavaanialueiden parhaana puolena. Siellä solmitaan hyviä ystävyyssuhteita, jaetaan niin ilot kuin murheetkin. Tämä on sitä paljon puhuttua sosiaalista mediaa elävässä elämässä.
Karavaanialueet sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla, usein vesistöjen rannoilla. Kun alue sijaitsee lähellä kotia, sinne on mukava poiketa vaikka illalla uimassa tai kesäaikaan käydä sieltä töissä. Näin työntekokin tuntuu puolittaiselta lomalta.
Swietokrzyski, Törökszentmiklós, Igoumenitsa. Näitä paikkoja et löydä matkailuesitteistä. Onko niissä edes majataloja? Vain omatoiminen reppumatkaaja voi löytää näihin paikkoihin. Tai karavaanari.
”Olemme käyneet paikoissa joita ei osannut kuvitellakaan. Kokeilunhaluisina olemme syöneet sellaisia ruokia joita ei ulkonäöltä aina olisi ruoaksi uskonutkaan”, muistelee menneitä reissuja Aulikki. ”Kun palaamme seikkailuilta kotiin, ruisleipä ja kaurapuuro maistuu ihan eri lailla”, täydentää Martti.
Karavaanimatkailussa on aina seikkailun makua. Muistatko vielä seikkailut lähimetsässä pikkulapsena? Uusi ihmeellinen maailma, vapauden tunne ja pieni kihelmöivä jännitys. Tätä samaa tarjoaa karavaanimatkailu Euroopan eri kolkilla. Voi tuntea uuden löytämisen iloa, seikkailun makua ja innostusta vielä aikuisiälläkin. Niitä samoja tunteita, mitä maailma tarjosi pienenä kotinurkilla. Nyt reviiri on vaan laajempi. Vapauta oma sisäinen löytöretkeilijäsi!
Uudet paikat, uudet tavat ja uudet ruokalajit irrottavat tehokkaasti ajatukset kotimurheista ja työasioista. Matkan jälkeen on taas energiaa keskittyä kotikuvioihin – ja suunnitella uusia matkareittejä. Karavaanimatkailu aiheuttaa riippuvuutta. Se alkaa matkusteluna, saattaa johtaa välivuoteen pyörillä – ja viimein mullistaa eläkepäivien suunnitelmat kokonaan, kuten Martilla ja Aulikilla on käynyt.
Karavaanarit ovat tien päällä kuin yhtä perhettä. Vastaantulijalla nousee käsi helposti tervehdykseen ja pysähdyspaikalla juttelukynnys on matalalla. Uusia ystäviä saattaa löytyä yllättävistä paikoista. Maailmanymmärrrys laajenee ja ikimuistoisia kokemuksia karttuu.

Lääkettä matkakuumeeseen

Matkakuumetta voi lääkitä monin tavoin. Valmiit matkat etelään menettävät ajan mittaan tehoaan matkakuumeen hoidossa. Karavaanimatkailu tuo matkailuun aivan uusia ulottuvuuksia. Vapaus aikatauluista, majoituksesta ja reitistä viehättävät jo paljon nähneitä reissaajia. Siinä on nuoruuden reppumatkailun vapauden tuntua. Matkanteko on kuitenkin miellyttävämpää ja majoituskin aina valmiina – ja taattua tasoa.

Elämä eletään tässä hetkessä

Tarinan alkuvaiheet saattavat tuntua tutulta. Olittepa sitten aikanaan mökkihöpertyneet tai veneilyn viemiä, iän karttuessa alkaa usein kaivata uusia tuulia elämään. Monet ovat löytäneet ihan uusia ulottuvuuksia ja sisältöä elämäänsä karavaanailusta.
Uuden elämän tunnustelu kannattaa aloittaa paikallisen karavaanikauppiaan luona. Best-Caravan on avannut myymälän Kehä III:n varteen Koskeloon. Siellä on kahvikuppi odottamassa ja hyviä tarinoita elämänmuutoksista.
[fb_button]

Teksti Jukka Klemetti