Karavaanarielämää villin lännenmalliin

Amerikassa Arizonan osavaltiossa karavaanarit tulevat viettämään talvea Villin lännen malliin Tex Willerin asumalle seudulle. Phoenixin kaupungista 240 km länteen päin Interstale 10 tietä voi nähdä kymmeniä tuhansia matkailuautoja ja -vaunuja leiriytymässä vuoristoiseen ja karuun erämaahan kaktusten keskelle vailla mitään erikoispalveluja. Karavaanareita on noin 15 km matkalla sikin sokin pitkin preeriaa. Kalifornian osavaltion rajalle on matkaa 35 km. Paikan nimi on Quartzsite ja se tarkoittaa suomeksi ”kvartsipaikkaa”. Sen omistaa Arizonan liittovaltio. Vuokraa alueella peritään 180 dollaria kuuden kuukauden leiriytymisestä matkailuauton tai -vaunun omistajalta. Hinta ei sisällä mitään palveluja.

Alueen suuri suosio johtuu lämmön lisäksi siitä, että ympärillä olevat vuoret sisältävät erikoislaatuisia kiviaineksia, joista valmistetaan erilaisia koruja ja koristeesineitä. Paikka on vetänyt puoleensa muun muassa yrittäjiä, kuten kivikorun tekijöitä ja muita kauppiaita ympäri Amerikkaa. Toisille kiviharrastus on ammatti, toisille harrastus. Alueella on joka vuosi kivimessut tammikuussa. Tuolloin paikalle valuu noin miljoona ihmistä ja 500.000 matkailuajoneuvoa. Matkailuajoneuvojen kauppiaita tulee jopa 2500 km päästä esittelemään uutuuksiaan ja caravan-alaan liittyviä tuotteitaan. Tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä. Onpa vanhojenamerikkalaisten autojen kauppiaskin löytänyt tiensä erämaahan. Tunnelma on kuin suoraan Villistä lännestä, kaiken ollessa sikin sokin, ilman mitään järjestystä. Rakennuksia voi kuvailla kojuiksi tai parakeiksi.

Maaperä ei pölyä

Maaperä on alueella kovaa kestääkseen ajaa suurillakin matkailuajoneuvoilla, eikä se pölyä. Alueella ei ole mitään erikoispalveluita leiriytyvälle karavaanarille. Paikan voi valita preerialta vapaasti oman mielen mukaan. Akut jokainen lataa aurinkopaneelilla ja aurinkoahan näkee lähes joka päivä. Juomaveden saa noutaa vesipisteistä, joita on rakennettu alueelle sinne tänne. Jätevedelle on omat tyhjennyspisteet. Alueella kiertävät huoltoautot, joilta saa vettä, nämä myös noutavat jäteveden maksua vastaan. Tv-kanavat toimivat satelliittiantennien kautta.

Harrastusmahdollisuuksiin alue tarjoaa lämpimät puitteet. Harrastukset ovat tulleet karavaanareiden mukana jopa golf-kenttää myöten.

Erämaassa elämisen vapaus

Doris ja Bruce Scott ovat saapuneet viettämään talveaan alueelle Kanadan Edmonton Albertasta. He laittavat henkilöauton matkailuauton perään trailerille Amerikan malliin ja ajavat joka talvi 3000 km päästäkseen Aritzonan lämpöön. Pariskunta on saapunut viime vuoden marraskuussa ja tämä on heille viides reissu peräkkäin preerian auringon alle. Paluumatkan ajankohta on kevättalvi ja he kertovat tulevansa takaisin seuraavanakin talvena. He
ovat mieltyneet paikkaan, koska aurinkoa löytyy ja paikassa vallitsee asumisen ja elämisen vapaus. Alueelta saa myös joka vuosi uusia ystäviä ja siellä voi toteuttaa omia harrastuksiaan. Bruce on ammatiltaan automekaanikkoja eläkkeellä.
[fb_button]