Harrastuksesta voi tulla elämäntapaMatkakuumetta voi lääkitä monin tavoin. Valmiit matkat etelään menettävät ajan mittaan tehoaan matkakumeen hoidossa. Karavaanimatkailu tuo matkailuun aivan uusia ulottuvuuksia. Vapaus aikatauluista, majoituksesta ja reitistä viehättävät jo paljon nähneitä reissaajia. Siinä on nuoruuden reppumatkailun vapauden tuntua. Matkanteko on kuitenkin miellyttävämpää ja majoituskin aina valmiina ja taattua tasoa.

Karavaanareita on monta alalajia. Osa asettuu niille sijoilleen, toisten taas viilettäessä eri puolilla Suomea ja pitkin Eurooppaa. Toisille matkailuvaunu tai -auto on osa muuta harrastusta.

Liikkuva kesämökki

Asuntovaunu karavaanialueella tarjoaa kesämökkeilyn edut ilman työleirivelvoitetta. Karavaanialueille hakeutuu rentoa ja sosiaalista porukkaa. Tiivis yhteisö on ihan toista kuin nykyajan omakoti- tai kerrostaloasuminen, jossa tuskin naapureita tunnetaan ja tervehditään. Monet pitävätkin sosiaalista kanssakäymistä karavaanialueiden parhaana puolena. Siellä solmitaan hyviä ystävyyssuhteita, jaetaan niin ilot kuin murheetkin. Tämä on sitä paljon puhuttua sosiaalista mediaa elävässä elämässä.

Karavaanialueet sijaitsevat luonnonkauniilla paikoilla, usein vesistöjen rannoilla. Kun alue sijaitsee lähellä kotia, sinne on mukava poiketa vaikka illalla uimassa tai kesäaikaan käydä sieltä töissä. Näin työntekokin tuntuu puolittaiselta lomalta.

Kun seinät alkavat nuhraantua ja mökkiremontti on edessä, karavaanari hankkii uuden vaunun liikkeestä, peruuttaa sen vakiopaikalleen ja jatkaa elämää siitä, mihin se edellisenä päivänä jäi. Ilman perinteisen kesämökin remonttikoukeroita, huolta ja ajanhukkaa.

Innokas lomailija saattaa ajaa syksyllä vaunun tutun laskettelurinteen karavaanipaikalle ja käyttää sitä omana talvitukikohtana lasketteluretkillään. Kevään tullen vaunu löytää taas tiensä vakiopaikalleen järven rannalle.
Samalla vaunulla voi sitten kesälomalla kiertää sukulaiset vaivaamatta heitä majoitushuolilla.
Tie kutsuu levotonta matkamiestä

Jotkut eivät vaan osaa olla paikoillaan. He turhautuvat töissä näyttöpäätteen ääressä ja istumisesta loputtomissa palavereissa. Parasta lääkettä tähän on liikkuva lomailu. Mainio vaihtoehto on hankkia omat pyörät ja suunnata nokka myötä- tai vastatuuleen. Mielialan mukaan.

Kotimaassa on paljon nähtävää ja koettavaa. Ystävyys- ja sukulaissuhteiden vaaliminen käy helposti kuin kotilolla konsanaan. Majoitus on aina mukana, mutta vauhti on jotain muuta kun mihin kotilo on tottunut.

Suomi on täynnä erilaisia ja eritasoisia leirintäalueita, joissa yöpyä. Tontin voi tarjota myös levähdyspaikka tai yksinäinen metsänreuna. Jos sukulaistalossa ei ole ylimääräisiä sänkyjä, pihalta löytyy aina paikka menopelille. Mukavahan siinä on asustella omassa kodissa mutta kuitenkin kylässä. Ottaa parhaat puolet molemmista.

Olo kuin Euroopan omistajalla

Kun Suomi on jo koluttu, saattaa mieli tehdä kauemmaksi. Ensin ehkä Ruotsiin ja Norjaan, sitten kokemuksen ja rohkeuden karttuessa yhä kauemmas.

Swietokrzyski, Törökszentmiklós, Igoumenitsa. Näitä paikkoja et löydä matkailuesitteistä. Onko niissä edes majataloja? Vain omatoiminen reppumatkaaja voi löytää näihin paikkoihin. Tai karavaanari.

Karavaanimatkailussa on aina seikkailun makua. Muistatko vielä seikkailut lähimetsässä pikkulapsena? Uusi ihmeellinen maailma, vapauden tunne ja pieni kihelmöivä jännitys. Tätä samaa tarjoaa karavaanimatkailu Euroopan eri kolkilla. Voi tuntea uuden löytämisen iloa, seikkailun makua ja innostusta vielä aikuisiälläkin. Niitä samoja tunteita, mitä maailma tarjosi pienenä kotinurkilla. Nyt reviiri on vaan laajempi. Vapauta oma sisäinen löytöretkeilijäsi!

Uudet paikat, uudet tavat ja uudet ruokalajit irrottavat tehokkaasti ajatukset kotimurheista ja työasioista. Matkan jälkeen on taas energiaa keskittyä kotikuvioihin – ja suunnitella uusia matkareittejä. Karavaanimatkailu aiheuttaa riippuvuutta. Se alkaa matkusteluna, saattaa johtaa välivuoteen pyörillä – ja viimein mullistaa eläkepäivien suunnitelmat kokonaan.

Karavaanarit ovat tien päällä kuin yhtä perhettä. Vastaantulijalla nousee käsi helposti tervehdykseen ja pysähdyspaikalla juttelukynnys on matalalla. Uusia ystäviä saattaa löytyä yllättävistä paikoista. Maailmanymmärrrys laajenee ja ikimuistoisia kokemuksia karttuu.

Vierivä kivi ei sammaloidu

Eläkepäivät voivat olla elämän parasta aikaa. Kun ei jämähdä kotinurkkiin, vaan nauttii aktiivisesta elämästä ja uusista kokemuksista, pysyy virkeämpänä ja terveempänä.
Eläkkeellä on vapaa tekemään sitä, mistä on aina haaveillut. Monet hankkivat matkailuauton ja ajavat sillä Espanjan aurinkorannoille viettämään talvea miellyttävässä Välimeren ilmastossa. Jo ajomatka käy virkistävästä lomasta kunhan vaan ei ahnehdi liikaa päivittäisiä kilometreja. Perillä sitten odottaakin vakiopaikka tutulla leirintäalueella ja tuttujen ihmisten seura. Paikan päällä voi samalla autolla tehdä retkiä lähiseudulle tai kauemmaksikin.

Mutta miksi odottaa eläkkeelle, kun voi aloittaa harrastuksen heti? Kun eläkepäivät koittavat, auto on tuttu ja matkailu jo valmiiksi verissä.

Koe kesäfestarit oman asunnon pihapiirissä

Liikkuva koti tarjoaa innokkaalle kesäjuhla- ja festarikiertäjälle majoituksen ja tukikohdan keskellä tapahtumien polttopistettä. Juhlapaikalle on lyhyt matka ja sateen sattuessa voi tarjontaa katsella ja kuunnella oman ikkunan läpi.

Matkailuautolla ja -vaunulla pääsee parhaiden kalavesien ääreen mukavasti. Jos yhdessä paikassa ei tärppää, voi hetken mielijohteesta lähteä koettamaan onneaan muualle. Tuttu lohikoski odottaa jokavuotista vierailijaa. Kun kala on käynyt pyydykseen, sen voi paistaa heti lounaaksi. Ripaus suolaa ja lisukkeeksi uusia perunoita ja tilliä. Pietarin kalansaaliin voi jäähdyttää vaunun jääkaapissa ja tuoda tuoreena kotiväen ihasteltaviksi.
Välineet kulkevat aina mukavasti matkassa. Suurimpiin matkailuautoihin voi jopa ajaa oman mönkijän tavaratilaan. Kalastusvälineet, aseet ja muut tärkeät varusteet ovat matkantekoa haittaamatta mukavasti käden ulottuvilla.

Ruskaretkestä perheen kanssa jää mukavat muistot. On kerrankin aikaa olla yhdessä ja irrottautua arkiympyröistä. Metsästysporukan mehevimmät jutut kerrotaan matkailuauton sohvalla. Tunnelma on tiivis ja ikimuistoinen.

Syksyn marjaretketkin luonnistuvat mukavammin, kun majapaikka liikkuu mukana. Voi käyttää koko päivän hyödyksi ja kellahtaa sitten miltei marjamättäiden keskelle yölevolle. Marjojen poimintaa ei tarvitse rajoittaa, kun säilytystilaa on riittävästi. – Mättähältä mättähälle, kuten Mikki-Hiiri aikanaan lauloi.

Liikkuva harrastuskeskus

Koiranäyttelyt ovat joillekin elämäntapa. Liikkuva koirahoitola ja trimmauskeskus on aina paikalla kun kiiltävimpiä mitaleja jaetaan ihmisen parhaille ystäville. Stressittömän koiran turkki kiiltää ja askel on on ylväs – ja olohuoneen lasivitriini saa taas uuden pokaalin. Koirat haukkuu, mutta karavaani kulkee.

Jotkut kiertävät tanssiharrastuksen viemänä eri paikkakunnilla. Kun paikalla on oma pukuhuone ja vaatekaappi, jalkakin nousee koreammin tangon tahdissa. Matkailuautolla ja -vaunulla elämä voi olla kuin tanssia vaan.

Mikä on sinun intohimosi? Romuralli, motocross, agility? Vai lintubongaus, luontovalokuvaus, melonta? Harrastuksia riittää, mutta matkailuvaunu tai -auto tuo siihen ihan uuden ulottuvuuden: matkanteko, majoitus, ruokailu, oleskelu, varastointi ja kaikki muukin tarpeellinen pyörien päällä ja aina mukana!
[fb_button]