Hyppää sisältöön

Ruskaretkien suunnittelu – Tietäjät löytää #11

Kesä on hellinyt Suomea lämpimillä keleillä – ja se tarkoittaa yleensä myös värikästä ja kirkasta ruskaa! Blogin aiheena on siis ruskaretkien suunnittelu: käymme tässä blogissa läpi sekä lempiruskakohteemme Tietäjät löytää -sivustolta että optimaalisimmat ajoitukset ruskaseikkailuille. 🍁
Teksti: Iina Salminen
|
Kuvat: Best Caravan, Sami Lensu, Nina Laitiala

Kesää on vielä vähän jäljellä, mutta ajattelimme kuitenkin muistuttaa teitä ruskaretkien suunnittelusta jo hyvissä ajoin: ruskaretkien suunnittelussa kun oikean ajankohdan valitseminen on kaiken a ja o.

Pohjoisimmassa Lapissa parasta aikaa ruskalle ovat yleensä ottaen viikot 36 ja 37, minkä jälkeen loisteliain värikirjo alkaa laskeutumaan hiljalleen kohti etelää. Tässä blogissa esittelemme sekä lempiruskaretkikohteemme Tietäjät löytää -sivustolta että valistuneet veikkaukset parhaista ajankohdista. Mikäs parempi tapa kohdata syksy kuin tieto siitä, että ruskaretki odottaa. 🍂🍁

Ruskaretkeily matkailuautolla on erinomainen tapa viettää vaikkapa syyslomaa.

Aulangon näkötorni

Hämeenlinnan Aulangonvuoren huipulla sijaitsevan Aulangon näkötornin huipulta aukeaa huikea maisema kohti Vanajanlaaksoa, jonka lehtimetsät ovat erityisen upeat ruskan aikaan. ”Kansallismaiseman kerrotaan innoittaneen jopa mestari Jean Sibeliusta Finlandian säveltämisessä”, kertoo kohteen vinkannut Ekaterina. Alueella on tavallisen suomalaisen luonnontilaisen metsän lisäksi myös englantilaistyylistä puistometsää rakennuksineen kaikkineen. Jos luonnon ihailun lisäksi ajatus hemmottelusta saa silmät kiiltämään, voi lähellä sijaitsevasta Aulangon kylpylähotellista varata itselleen huoneen, ja nauttia todellisesta rentoutumisreissusta. Toisaalta syysillan päättäminen matkailuauton lämmössä teemuki kädessä kuulostaa myös aika ihanalta.

Paras aika vierailla: lokakuun ensimmäiset viikot (27.9.-10.10.)

Aulangolla ihastellaan ruskaa historiallisissa kansallismaisemissa.

Lappi: Pallas & Enontekiö

Lappi vetää ymmärrettävästi paljon ihmisiä ruska-aikaan, mutta ei syyttä: sen karu luonto syttyy syksyllä kuin liekkeihin. Lapissa lehtiruskaa kirittää entisestään upea maaruska, jota harvemmin tapaa eteläisemmässä Suomessa. Tietäjät löytää -sivusto oli täynnä erilaisia jännittäviä Lapin ruskakohteita, joten yhden valitseminen ei vain tällä kertaa onnistunut. Päädyimme sen sijaan ehdottamaan muutamaa toisiaan suhteellisen lähellä olevaa kohdetta, joista voi valita pari tai käydä kokemassa kaikki – ja samalla nauttia matkailuauton tuomista loputtomista mahdollisuuksista sekä täydestä vapaudesta määritellä oma reittinsä. 

  • Sami Lensu: Pallastunturi – Pallas tarjoaa paljon erilaisia vaellusreittejä muutaman tunnin reissuista (esimeriksi Taivaskeron huiputus) useamman päivän retkille (esimerkiksi 55 km pitkä Hetta-Pallas).
  • Riku Kylä: Särkitunturi – ”Särkitunturi on mitä mainioin kohde päiväretkelle kaikenikäisille ja -kuntoisille.”
  • Sanni Vierelä: Tshalkajärvi, Enontekiö – ”Kilpisjärvellä, aivan Saanatunturin kupeessa lepäävä Tsahkaljärvi on paikka, jonne huomaan palaavani kerta toisensa jälkeen. Tsahkaljärven yksi reiteistä alkaa luontokeskuksen pysäköintialueelta ja nousee loivasti noin kilometrin verran järvelle, josta on hienot näkymät kohti Saanaa.”

Paras aika vierailla: syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa (vkot 36 & 37)

Tunturivaellus on vaivan arvoista, sillä Pallaksen huipulla avautuu huikea ruskamaisema silmänkantamattomiin.

Eteläisin Suomi: Raasepori & Lohja

Tammisaaren Ramsholmen on eteläisimman Suomen ehdottomia ruskakuninkaallisia. Ramsholmenin jalopuuvyöhyke on Suomessa ainutlaatuinen niin kasvistoltaan kuin eläimistöltäänkin: lähimpänä vastaavia löytyy Virosta tai Etelä-Ruotsista. Ramsholmen on kiva päiväretkikohde, mutta matkailuauton kanssa yöpyvälle suosittelemme esimerkiksi puskaparkkia Eteläisellä Satamakadulla keskustan kupeessa.

Jos haluaa iskeä tuplakärpäset yhdellä iskulla, kannattaa Tammisaaren retkeen yhdistää myös Paavolan tammi Lohjalla, jota tituleerataan myös Suomen kauneimmaksi puuksi. ”En ihmettele miksi puu on tittelinsä saanut sillä ikuisuuksiin ulottuvat upeat sammaleen peitossa olevat oksat ovat kuin sadusta”, sanoo kohteen vinkannut tietäjämme Nina. 

Paras aika vierailla: lokakuun toinen ja kolmas viikko (vkot 40 & 41)

Ruskan aikaan Tammisaaressa pääsee nimensä mukaisesti ihailemaan tammipuiden väriloistoa.

Ruskamelonta Tenojoella

Jos kuitenkin haikailet tämän vuoden syksyltä jotain hivenen pidempää ruskaseikkailua, vinkkimme on melontavaellus Tenojoella Nuorgamista Jäämerelle. Reitti on 60 kilometriä pitkä, lähtee Suomen puolelta mutta kulkee suurimman osan Norjassa. Kanootit saa vuokrattua Nuorgamin lomakeskuksesta, jonne myös matkailuauton voi parkkeerata melonnan ajaksi. Reitillä pääsee ihailemaan mielettömien ruskavärien lisäksi ikiaikaisen näköisistä vuorijonoista, revontulista ja omasta rauhasta.

Paras aika vierailla: syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa (vkot 36 & 37)

Ruskanäkymiä kelpaa ihastella myös melontaretkellä. Nappaa siis kajakkisi matkailuautoon mukaan.

Ihania tulevia ruskaretkiä ympäri Suomen! 🚐

*****

Lisää vinkkejä matkailuautolla lomailuun löydät tietäjät.fi -sivustolta. Käy myös jakamassa meille omasi! 

Kaipaatko neuvoja matkailuauton kanssa reissaamiseen? Best Caravanilla on myymälöitä ympäri Suomen, joissa asiantunteva henkilökunta auttaa kaikissa matkailuautoon liittyvissä kysymyksissä. Auton vuokrausta suunnittelevat löytävät lisätietoja myös Best Caravan -sivulta. Oman auton omistajuudesta haaveilevia varten kokosimme oppaan matkailuauton hankintaan. Valitse paras vaihtoehto ja ota määränpääksi vapaus.