Hyppää sisältöön

Pariskunta myi talonsa ja muutti matkailuautoon asumaan

Kaksi valokuvaajaa, uusi matkailuauto ja vuosi aikaa seikkailla. Annika ja Herman myivät talonsa ja muuttivat matkailuautoon asumaan. Kuinka he päätyivät tällaiseen ratkaisuun? Millainen uusi matkakoti on? Lue blogista lisää ja inspiroidu karavaanielämästä.
|
Kuvat: Annika Blåfield ja Herman Haapman

Olemme valokuvaajapariskunta Annika ja Herman. Viime vuonna otimme projektiksi remontoida suuren, valkoisen pitsihuvilamme myyntikuntoon, jotta pääsisimme toteuttamaan pitkäaikaisen haaveemme: muuttamaan pysyvämmin matkailuautoon asumaan. 

Kun aikoja sitten tapasimme ohimennen ensimmäistä kertaa, emme vielä aavistaneet, mihin kaikkeen tuo tapaaminen meidät johtaisi. Ensin unelmoimme seikkailuista ystävinä, sitten jo matkustelimme yhdessä. Nyt kun talo on myyty, on suunnitelmissamme asua uudessa matkailuautossamme ainakin seuraavan vuoden ajan.

Suuren pihan huoltotöitä ei varmaankaan tule ikävä tämän vuoden aikana, sen verran paljon hommaa silmissä kasvavan nurmikon siistinä pitämisessä on.

Kun yhteispeli sujuu, ei muutto matkailuautoon asumaan ole ongelma

Olemme hyvä tiimi. Minä visuaalinen, herkkä tarkkailija ja Herman ulospäin suuntautunut, hassutteleva maailmanmatkaaja. Niinhän se usein on, että vastakohdat täydentävät toisiaan. Mikä parasta, kaikilta matkoiltamme olemme aina palanneet takaisin yhä toistemme parhaina ystävinä.

Olemme tottuneet matkaamaan pienellä budjetilla ja pienissä tiloissa, joten matkailuautoon muuttaminen ei jännitä turhan paljon.

Meitä yhdistää pieni sielun levottomuus ja suuri seikkailunhalu, valokuvaus sekä siihen usein kuuluva herkkyys.

Matkailuautolla reissatessa työnjakomme on selkeä: Herman kuvaa liikkuvaa kuvaa ja hoitaa pääsääntöisesti ihmisten kontaktoinnit ja yhteistyökuviot, minun vastuullani ovat stillkuvat sekä kirjoittaminen. Minulla on myös luontokuvaajan erikoisammattitutkinto, minkä lisäksi teen paljon lehti- ja henkilökuvauksia. Myös Herman tekee videoinnin ohessa henkilökuvauksia. Olemme molemmat pitäneet omat yksityisnäyttelymme, ja teemme yhdessä ja erikseen myös toimittajan töitä. Kuvaustyyleiltämme olemme toistemme vastakohdat, mutta toisaalta opimme toisiltamme koko ajan.

Olemme tottuneet matkaamaan pienellä budjetilla ja pienissä tiloissa, joten matkailuautoon muuttaminen ei jännitä turhan paljon. En tiedä vielä, tuleeko meille ikävä suuren talon tilaa – ei ainakaan ison pihan töitä – mutta olemme valmiita uusiin seikkailuihin. Tuntuu ihanalta, miten paljon aikaa meille vapautuu nyt esimerkiksi harrastuksia varten.

Rikkaruohojen kitkeminen oli minun tehtäväni, kun asuimme vielä talossa. Tylsää hommaa, mutta samalla pystyi onneksi tarkastelemaan pienen pieniä kuvauskohteita. Pidinkin usein kameran mukana pienten ötököiden varalta.

Uudesta Sunlight-matkailuautosta tuli liikkuva kotimme

Siinä se nyt on: uusi kotimme. Liisasimme Best Caravanilta Sunlight T 69 Adventure Edition -matkailuauton vuodeksi. 

Uudessa matkailuautossa on ollut ilo nauttia lomailusta ja vaihtuvista maisemista.

Koska meillä ei ole matkailuautoista tai karavaanarielämästä kovinkaan paljon kokemusta, teimme päätöksen pitkälti sydämellä – sekä onneksemme Best Caravanin henkilökunnan ammattitaitoisella ja ystävällisellä opastuksella. Saimme heiltä  vastaukset kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Loppujen lopuksi päätös oli helppo tehdä ja viedä käytäntöön.

Best Caravanilla meitä auttoi päätöksenteossa ystävällinen ja ammattitaitoinen henkilökunta. Heidän avullaan löysimme juuri meidän tarpeisiimme sopivan matkailuauton.

Millaiseen autoon sitten päädyimme? Herkkyydestäni johtuen tarvitsen rauhallisen koti- ja työympäristön ilman turhia ärsykkeitä. Kodeissamme olemme suosineet rauhallisia sävyjä, ja luonto saa meillä olla osana sisustusta. Tätä samaa tunnelmaa haimme myös matkailuautossa, missä onkin nyt harmoninen värimaailma. Myös muut aistit on hyvä ottaa huomioon itselle sopivaa tunnelmaa ja mukavuutta pohtiessa. Esimerkiksi tuoksuyliherkälle uuden auton tuoksu voi olla todella vahva ja aiheuttaa pahaa oloa. Sitä ongelmaa ei meidän matkailuautossamme onneksi ollut.

Sisustusmakumme on vehreä ja rauhallinen.

Matkailuauton varustelussa omat tarpeet ovat paras kompassi

Tilankäyttöä mietimme omista tarpeistamme käsin. Emme nähneet tarpeellisena isoa ruokailutilaa, vaan pärjäämme pienemmälläkin. Näin tilaa jää muuhun, kuten autostamme nyt löytyvälle erilliselle suihku- ja wc-tilalle. Se tuntuukin ylelliseltä ratkaisulta: tarpeetonta odottelua ei pääse syntymään ja suihkussa ollessa saa nauttia hetken omasta rauhasta, jota pienessä tilassa ei aina muuten ole. Koska haluamme ehdottomasti nukahtaa vierekkäin, valitsimme ison ja mukavan sängyn, johon on hyvä päivän seikkailujen päätteeksi kömpiä.

iemmasta kodista tuttu rauhallinen värimaailma jatkuu nyt matkailuauton sisustuksessa, minkä ansiosta auto tuntui heti ensisilmäyksellä omalta.

Keittiö on kaunis ja toimiva: siellä on riittävästi tilaa sekä ruokatarpeiden säilytykselle että liikkumiselle. Liian matala ja pieni tila olisikin pitkälle Hermannille haaste, ja hän on vieläpä meistä kahdesta innokkaampi kokki!

Matkailuautomme keittiö jatkaa rauhallista värimaailmaa, ja siinä on hyvin tilaa myös Hermannin liikkua.

Matkailuautoomme asennettiin Best Caravan Hyvinkään huoltopisteessä aurinkopaneeli, mikä mahdollistaa sähkön saannin myös puskaparkeissa. Koska työskentelemme autosta käsin, on matkassa mukana aina useita ladattavia kameran akkuja, puhelimia sekä tietokoneita. Kaikki teknologia toimii nyt loistavasti myös ilman sähköpaikkaa. Mikä ihana vapaus!

Olemme onnellisia siitä, että tämä on ensimmäinen liikkuva kotimme. Mukana kulkee kaikki tarvittava ja – mikä tärkeintä – pääsemme helposti seikkailemaan. Sitä, miten hyvin nämä tekemämme valinnat käytännössä toimivat, voi arvioida paremmin, kunhan olemme ehtineet käyttää matkailuautoa enemmän ja kulkeneet sen kanssa reissuissa.

Vapaus liikkua tuntuu ihanalta.

Tulevat reissusuunnitelmat vievät matkailuautolla saaristosta Espanjan rannikolle

Syksyllä meidän on tarkoitus lähteä matkailuautolla Saariston rengastietä pitkin Ahvenanmaan saaristoa kiertämään. Ahvenanmaan saarista meille rakkain on myyttinen Kökarin saari. Ajankohdaksi valikoitui juuri syksy, jolloin luonto on siellä kauneimmillaan. Kökarin luonnolla ja ihmisillä on erityinen paikka sydämissämme.

Kiitos uuden matkailuauton, maailma tuntuu nyt olevan eri tavalla avoin koettavaksi. Siitä olemme kovin kiitollisia.

Suunnitelmissamme on myös matkata Viron Saarenmaalle, missä Herman on usein käynyt ja missä minäkin kerran vietin maagisen kuvauspäivän ja -yön Osmussaarella. Pyhiinvaellusmatka matkailuautolla Santiago de Compostelaan on loppuvuoden unelmamme, ja Euroopassa meidän on muutenkin tarkoitus viettää talvella muutama kuukausi.

Kaunis rauhallinen näkymä iltakävelyltä. Löydätkö matkailuauton kuvasta?

Kiitos uuden matkailuauton, maailma tuntuu nyt olevan eri tavalla avoin koettavaksi. Siitä olemme kovin kiitollisia. Se, minne suuntaamme ja miten siellä pärjäämme, jää nähtäväksi. Vapaus liikkua tuntuu kuitenkin ihanalta. Koska meillä molemmilla on hieman rauhaton ja utelias sielu, voivat jo lukkoonlyödytkin suunnitelmamme muuttua melko nopeasti. Silloin löydämme itsemme usein ihan eri paikasta, kuin missä meidän alunperin piti olla. Mutta se on myös rikkaus: sen ansiosta vastaamme tulee usein ihania uusia kohtaamisia.

Voikaa hyvin, må så bra ja palataan seuraavan blogin merkeissä!

_____

Kiinnostuitko Annikan ja Hermanin tarinasta? Heidän matkojaan voit seurata pariskunnan nettisivuilta.

Mikä olisi sinun unelmakohteesi, jos käytössäsi olisi matkailuauto? Best Caravanilta voit liisata, vuokrata tai ostaa matkailuauton tai retkeilyauton. Tutustu erilaisiin mahdollisuuksiin lähteä tien päälle ja olet lähempänä unelmapaikkaasi!

Päivitetty: 12.10.2022