Hyppää sisältöön

Matkailuautossa asuminen ja reissaaminen syksyllä

Valokuvaajat Annika ja Herman myivät talonsa ja muuttivat matkailuautoon asumaan. Liikkuvan kodin kyydissä myös vaihtuvat vuodenajat tulevat uudella tavalla tutuiksi. Syksy on väriloiston ja hämärtyvän valon aikaa, mihin matkailuautossa asuminen tuo oman lisänsä. Tässä blogissa fiilistellään syksyä matkailuautossa. Taustalla tunnelmaa tuomassa on Annikan ja Hermanin syksyinen reissu Oulun Hailuotoon.
Teksti: Annika Blåfield
|
Kuvat: Annika Blåfield ja Herman Haapman

Ajattele, miten paljon helpompaa oli asua matkailuautossa kesällä, sanoin juuri Hermannille pyykkiä ripustaessani. Niin, oli lämpimämpää, hän vastasi. Kun asiaa tarkemmin ajattelin, huomasin, että tuota lämmön puutetta lukuun ottamatta matkailuautossa asuminen ei ole syksyllä sen hankalampaa kun kesälläkään – ainakaan vielä. 

Tässä blogissa paljastamme tähänastiset kokemuksemme matkailuautossa asumisesta lämpötilojen laskiessa. Pohdimme myös, miten syksyn tunnelmasta voisi nauttia matkailuautossa parhaiten. Jaamme myös valokuvaajan vinkit syksyisen maiseman ikuistamiseksi. Tunnelmaa tuomaan olemme valikoineet tekstin sekaan syksyisiä kuvia reissultamme Hailuotoon. Tervetuloa mukaan fiilistelemään kirkkaita päiviä ja pimeneviä iltoja.

Syksy on karhean kaunis. Karheus tuntuu kosketuksessa, kivissä ja hiekassa. Syksy on myös tuulen pehmeyttä ja sen eteenpäin vievää liikettä.

Syksy matkailuautossa sujuu, kun sopeutuu ja muistaa nauttia tunnelmasta

Viime blogissa kerroimme kuinka elämämme muuttui kun myimme talomme ja muutimme talosta matkailuautoon asumaan. Olemme siis melko tuoreita liikkuvassa kodissa asujia. Syksyllä matkailuautossa asuminen on yllättävän samanlaista kuin kesälläkin. Erot ovat pieniä:

  • autossa on nyt enemmän vaatteita
  • pyykin kuivuminen kestää hieman pidempään
  • kengät ovat pidempään kosteat
  • ovea on pidettävä enemmän kiinni

Silti viihdymme ihanasti. Opimme enemmän, puemme lämpimämmin ja olemme luovempia. Luovumme, mutta samalla saamme. Sopeudumme.

Kylmän karkoittamiseksi toimme autoon pienen lisäpatterin ja toisen peiton. Katsomme yhdessä iltaisin tähtitaivasta, nyt kun tähdet näkyvät kirkkaammin. Peuroja ja hirviä on teillä enemmän, ja niitä täytyy pimeässä varoa. Silti samalla tavalla pääsemme seikkailemaan syksyllä kun kesälläkin – vähän ehkä hitaammin vain. 

Syksy on hyvää aikaa pienille retkille, yksin tai yhdessä. Marjaniemen hiekkarannalla kuvasimme jalustan avulla itsemme hassuttelemassa.

Syysreissullamme Hailuodolla matkailuauto tarjosi lämpöä. Oli hienoa, kun tapahtumarikkaan päivän päätteeksi nämä kaksi väsynyttä valokuvaajaa saivat palata takaisin matkailuautoon nukkumaan hyvät yöunet. Matkailuautolle saapuessamme kiitimme vielä mielessämme matkaparkin sähköpaikkaa: sen ansiosta pysyimme lämpiminä tämänkin yön.

Eräs tapaamamme karavaanari sanoi meille, että emme kyllä pärjää tulevaa talvea matkailuautossa. Mutta kyllä me pärjäämme, aivan kuten nytkin. Olisi kiva kuulla teiltä muiltakin, miten olette sopeutuneet syksyiseen asumiseen matkailuautossa.

Yöllä kaikki kaunis nähty ja koettu hiipi vielä uniimme vaaleanpunaisena syksynä. Kuvassa Marjaniemen hiekkaranta, kaksoisvalotus kamerassa, käsivaralla.

Syksyn tunnelma löytyy yksityiskohdista

Kun reissaa matkailuautolla syksyllä, on ihanaa voida pysähtyä spontaanisti aistimaan hiljenevän luonnon tunnelmaa. Syksy on haikean kaunis, ohikiitävä hetki. Sen tunnelman löytämiseen ei tarvita mitään suurta, vaan pienet vivahteet, tärkeät hetket, värit ja tuoksut riittävät: kaunis lehti, karkea kosketus käden alla ja lämmin kuppi kaakaota vievät ajatukset kohti syksyä.

Syksy ei valitettavasti ole ainoastaan kuulaan raikkaita päiviä täynnä auringonpaistetta. Se voi olla myös kylmän sateinen tai tuntua pimeän yksinäiseltä. Silloin saa olla itselleen armollinen ja hakea lämpöä vaikka viltin alta. Useimmille syksy on eräänlainen uuden ja vanhan taitekohta, johon kuuluvat monenlaiset maisemat ja tunnelmat. Tee siitä itsellesi hauska seikkailu. 

Hailuodon ainoa pihlajapuu, joka tänä vuonna tuottaa marjoja. Puu on kuulemma saaren kaunein ja kuvatuin. Pitihän Hermannin sinne kiivetä puun namusia popsimaan.

Syksyinen reissu ja väriloiston fiilistelyä Hailuodolla

Halusimme löytää kauniin syysvalon tunnelmaa ja ruskan väriloistoa. Päätimme ajella matkailuautolla Hailuotoon Oulun korkeudelle. Oikea valokuvaajan unelmapaikka.

Ihana matkailuautomme syksyisellä metsätiellä. Pitkä matka Nauvosta Hailuotoon meni hyvin. Kaikki autossa toimi pitkähkön ajon aikana loistavasti.

Ajellessamme pitkin poikin Hailuodon pikkuteitä eksyimme vahingossa Rantasuomelan lammastilalle, missä vietimmekin hauskan hetken lampaita seuraten. Lampaat, kuten ihmiset, pysyvät mieluiten laumana, lähekkäin ja toinen toistaan lämmittäen. Pue päälle siis villasukat ja lämpimät vaatteet, ja hyppää jonkun syliin.

Kävimme tutustumassa Rantasuomelan lammastilaan. Melkeinpä nostimme kainaloon yhden pienen mustan karitsan kotiin vietäväksi – se oli niin suloinen.

Syksy antaa luvan rauhoittua ja mietiskellä. Se on uuden alku, joka antaa luvan hengähtää ja tilaa kokea ja nähdä luonnon kaikki kauniit yksityiskohdat. Syksy onkin eräänlainen välitila: se on aika, jolloin voimme vielä tuntea muiston kesän lämmöstä samalla kun valmistaudumme jo talven tuloon. Mitä mietteitä ja tunteita syksy sinussa herättää?

Hailuodon Majakkapihan ja vierasvenesataman matkaparkissa nukuttiin hyvin. Sieltä löytyi kaikki tarvittavat palvelut meille ja matkailuautolle – ihanin näköaloin.

Valokuvausvinkkejä syksyyn

Valokuvaajalle syksy on melkeinpä vuodenajoista paras. Vihdoin valon määrä vähenee. Vihdoin saa luvan kanssa olla hieman surumielinen, etsiä karhean kauniita pintoja ja epätäydellisyyttä, mutta myös lapsenmielistä leikkisyyttä ja iloa. Ota nämä neuvot haltuun:

  • Ole leikkisä kuvaaja
  • Unohda säännöt: kokeile kaksoivaloituksia, kuvaa vastavaloon, tarkenna väärään kohtaan ja katso, mitä tapahtuu
  • Kuvaa heinien läpi, niin saat kuvaan mielenkiintoisia varjoja ja ihanaa pehmeyttä
  • Käytä jalustaa ja kuvaa hauskoja yhteiskuvia rakkaimpiesi kanssa
  • Muista joskus myös kääntyä ympäri: katso, selkäsi takana voi olla jotain ihmeellisen kaunista tai kiinnostavaa
  • Kuvaa aamulla tai illalla, kun valo on pehmeä

Aurinko, on hyvä rajata kuvasta pois ja kerätä talteen vain sen antama valo.

Syksyisen kuvan luomiseen ei tarvita mitään suurta, kunhan valo on kaunis, sillä se herättää kuvan henkiin. Kuvan tunnelma on mielestäni tärkeämpi kuin sen tekniikka, mutta tämä on makuasia – jokainen tekee tavallaan.

Tärkeintä on muistaa kuvata itsensä näköisiä kuvia, omalla tavallaan ja omien mieltymysten mukaan. Älä ajattele muiden mielipiteitä, vaan pidä kiinni omasta kuvaustyylistäsi. Maailmaan mahtuu monta valokuvaa, ole siis aina oma itsesi. 

Yhdessä olo luonnossa yksi parhaista syksyn antimista.

Syysruno

Syksy tuoksuu omenalle, maatuneelle mullalle. Sieneltä ja kanelilta, kostean lämpimältä. Syksy tuntuu karheana pintana, ja se on sekoitus lämpöä ja leikkisyyttä mutta myös melankoliaa ja luopumista.

Lähde rohkeasti ulos ja retkelle, innostu ja lumoudu näkemästäsi: katso, taivas onkin vaaleanpunainen. Ihmettele maailmaa, pidä mieli avoinna uudelle.

Kaikki oli meillä hyvin. Toivottavasti sinullakin. Voi hyvin, må så bra. ❤️

____

Kiinnostuitko Annikan ja Hermanin tarinasta ja syksyisistä fiilistelyistä? Heidän matkojaan voit seurata pariskunnan nettisivuilta.

Haaveiletko syksyn pimenevissä illoissa omannäköisestä irtiotosta? Sunlight-matkailuauto on vienyt Annikan ja Hermannin lähemmäs omannäköistä elämää. Lataa alta Sunlight-hinnasto ja ota sinäkin määränpääksi vapaus.

Päivitetty: 19.10.2022