Hyppää sisältöön

Ympäristöystävällisesti retkeilyautossa – ekologinen matkakoti vailla vertaa

Vihreä elämäntyyli seurasi TourDeVan-seikkailijoita Emiliaa ja Eliniä myös tien päälle. Naisten matkakodissa valmistuu ruokaa lähituotteista, käytetään monikäyttöisiä astioita ja siivousvälineitä, kierrätetään ja hyödynnetään aurinkoenergiaa. Minimalistisuus on seikkailijattarien mieleen, eikä pieneen retkeilyautoon juuri ylimääräistä mahdukaan!
|
Kuvat: Elin Åsvik ja Emilia Wik

Ekologista saippuaa ja lähiruokaa

Ekologiset valinnat olivat osa Emilian ja Elinin arkea jo ennen TourDeVan-uran alkua. Vihreä elämäntyyli seurasi naisia myös tien päälle, ja nyt Emilia ja Elin elävät samaan tapaan ympäristöystävällisesti retkeilyautossa. Seikkailijattarien Sunlight Cliff 600 XV -retkeilyautosta onkin kehkeytynyt ekologinen matkakoti vailla vertaa. Emilia ja Elin ovat tyytyväisiä retkeilyauton mukanaan tuomaan minimalistisuuteen, sillä ylikuluttamiseen ei kompaktin tilan vuoksi ole juuri edes mahdollisuutta.

“Meillä on juuri sen verran tavaraa kuin tarvitsemme”, naiset toteavat.

Hyvä ruoka valmistuu ympäristöystävällisesti retkeilyautossa.

Hyvää ruokaa valmistuu ympäristöystävällisesti myös retkeilyautossa.

Matkailuautoilijan on helppo suosia lähituotteita ja ympäristöystävällistä kulutusta myös keittiössä. Oman matkakeittiön liedellä ruoka valmistuu aivan kuten kotonakin, joten esimerkiksi tuoreiden kasvisten ja lähellä tuotettujen tuotteiden käyttäminen ruoanvalmistuksessa onnistuu ongelmitta. Turhaa pakkausmateriaalia pystyy välttämään ja syntyvää jätettä lajittelemaan kierrätykseen.

Retkeilyauto asettaa omat haasteensa jätteiden lajitteluun, sillä tilaa useille keräysastioille ei ole. Haasteet eivät kuitenkaan ole saaneet naisia luopumaan lajittelusta – homma vaatii vain hieman enemmän työtä. Roskat pakataan tällä hetkellä pitkälti samaan pussiin, josta ne sitten lajittelupisteellä erotellaan omiin astioihinsa.

“Meillä ei vielä ole ihan täydellistä systeemiä tähän”, naiset naurahtavat. “Mutta se on sen arvoista!”

Kertakäyttöisiä astioita ei seikkailijattarien taloudessa nähdä. Mukana tien päällä kulkevat keraaminen astiasto, puinen tiskiharja ja pestävä tiskirätti. Naiset suosivat myös ekologisia pesuaineita sekä siivouksessa että suihkussa. Naisten mielestä ekopesuaineet ovat ympäristöystävällisyyden lisäksi miellyttävämpiä käyttää.

Ympäristöystävällisesti retkeilyautossa

Rajallisen tilan vuoksi retkeilyautoilijalla ei ole mahdollisuutta ylikuluttamiseen, ja minimalistinen elämäntyyli onkin sopinut Emilialle ja Elinille mainiosti. Mukana matkassa on vain sen verran tavaraa kuin matkaajat todella tarvitsevat.

“Elämäntyylimme on nyt hyvin samantyyppinen kuin se on aikaisemminkin ollut”, Elin toteaa.

Vedenkäyttö tien päällä on säästeliästä, sillä retkeilyauton 100 litran raikasvesisäiliö ja 90 litran harmaavesisäiliö vaativat käyttäjiltään suunnitelmallisuutta. Puskaparkeissa viihtyvillä seikkailijoilla ei aina nimittäin ole huoltopistettä lähistöllä, joten vettä käytetään vain tarpeen mukaan. Säästeliäs toiminta on samalla ympäristöystävällistä, kun vettä ei tule läträttyä turhaan.

Emilian ja Elinin retkeilyauton katolle on asennettu aurinkopaneeli. Aurinkopaneeli tuottaa yllin kyllin energiaa ja sillä naiset saavatkin ladattua kaikki elektroniikkalaitteensa kännyköistä läppäreihin ja kameroihin. Kesäisin Suomessakin aurinkoenergiaa kertyy paneelilla jopa yli tarpeen.

Emilia ja Elin makaavat retkeilyauton katolla aurinkopaneelin vieressä.

Emilia ja Elin lataavat elektroniikan retkeilyauton katolle asennetun aurinkopaneelin tuottamalla sähköllä.

Naiset ovat matkailleet kevään ja kesän kotimaassa. Lähimatkailu tukee kotimaista taloutta ja paikallisia yrityksiä. Lyhyillä matkoilla myös päästöjä syntyy vähemmän. Emilian ja Elinin suunnitelmissa on lähteä ulkomaille, kun ajankohta on oikea. Lentämisen tuottamat päästöt ovat jopa kolme kertaa suuremmat kuin automatkailun, joten myös ulkomaanmatkailussa naiset pystyvät vaikuttamaan aiheuttamiinsa päästöihin.

Emilia ja Elin eivät pidä itseään suurina ekoekspertteinä mutta uskovat vahvasti siihen, että ympäristöstä huolehtimisen tulisi olla jokaiselle luonnollinen osa omia kulutustottumuksia. Todellisuudessa se ei nimittäin vaadi ihmeitä.

Hankasalmelle taimia istuttamaan

Best-Caravanille kestävän kehityksen tukeminen ja ympäristöasiat ovat tärkeitä. Sen vuoksi jokaisen Best-Caravanilta ostetun matkailuajoneuvon aiheuttamat hiilipäästöt hyvitetään istuttamalla saman verran puita tulevaisuuden hiilinieluiksi. Puun taimia istutetaan yhteistyössä Taimiteko- ja Nuoret ilmastotöissä -hankkeiden kanssa.

Hiilijalanjälki hyvitetty -merkki retkeilyautossa.

Matkailuauton hyvitetyn hiilijalanjäljen tunnistaa tästä merkistä.

Myös Emilian ja Elinin Sunlight Cliff 600 XV:n hiilipäästöt on hyvitetty. Naiset päättävätkin lähteä selvittämään, miten tulevaisuuden metsiä käytännössä istutetaan. Retkeilyauto kurvataan Best-Caravanin istutusalueelle Hankasalmelle ja kumisaappaat vedetään jalkaan ennen istutusmaalle astumista. Elin pääsee heti pottiputken varteen ja saa pikakoulutuksen taimien istuttamiseen. Iske putki mättääseen, polkaise kahvasta ja pudota taimi putken vartta pitkin maahan. Istutettu taimi poljetaan lopuksi tukevasti mättääseen. Helpommin sanottu kuin tehty!

Elin istuttaa puun taimea pottiputkella.

Taimien istutus olikin helpommin sanottu kuin tehty. Vakallisen aikana touhu kävi kuitenkin tutuksi.

Elin ahkeroi vakallisen puun taimia mättäisiin ja selviytyy koetuksesta hyvin arvosanoin. Istutuksen jälkeen Emilia myöntää ensimmäisen kesätyöpaikkansa olleen taimien istutuksessa, joten molemmille kokemus ei ollutkaan täysin uusi.

Hyppää iloisten TourDeVan-seikkailijattarien mukaan tien päälle Best-Caravanin Youtube-kanavalla tai Instagramissa ja seuraa, millaisiin seikkailuihin matkailijat vielä päätyvätkään.

Päivitetty: 6.7.2022