Sukaattisitruuna on vanhin tunnettu sitruslaji. Sumerilaisen Nippur kaupungin raunioista Babylonian eteläosasta (nyk. Irak) on löydetty sukaattisitruunan siemeniä. Rauniot ovat peräisin 4000-luvulta ennen ajanlaskun alkua.

Puu on hyvin arka sekä hallalle että kuivalle kuumuudelle ja menestyy parhaiten lauhkeilla alueilla, joissa äärilämpötilat puuttuvat. Sukaattisitruunan pääviljelyalueet ovat Sisilia, Korsika ja Kreeta sekä eräät pienemmät saaret Italian, Ranskan ja Kreikan rannikoilla.

Useiden lajikkeiden hedelmäliha ja mehu ovat makeita. Mehua käytetään valmismehujen ja virvoitusjuomien maustamiseen. Sukaattisitruunan hedelmälihasta tehdään makeisia, marmeladia ja hilloja. Antiseptista sukaattisitruunaöljyä käytetään shampoon ja kosmeettisten valmisteiden ainesosana. Kuivattuja hedelmiä käytetään joissain maissa koiden torjuntaan. Joidenkin lajikkeiden paksu malto on mehevää ja muista sitruslajeista poiketen kypsytettynä syötävää.

Comments are closed.

Tilaa uutiskirje

Älä jää uutispimentoon! Uutiskirje sisältää uutisia ja ajankohtaisia tarjouksia.



Tilaa Bestis

Bestis on karavaanareille suunnattu maksuton asiakaslehti, joka ilmestyy 4 kertaa vuodessa.